Van Romanée-Conti tot Raúl Pérez: 3e jaargang van La Llorona nu binnen!
Elk jaar is het weer vol spanning wachten op de nieuwe witte wijnen van Verónica Ortega. Vorig jaar werd haar cult witte wijn “Cal” voor de laatste keer gemaakt. "Tormenta" werd hiervan de opvolger en is ook in hele kleine hoeveelheden binnengekomen.
Maar ze heeft de laatste 3 jaar vooral bekendheid gekregen door “La Llorona”, een witte wijn op basis van Godello, afkomstig vanoude wijnstokkenin het dorpje Pieros (Bierzo).
Volgens witte wijnkoningRafael Palacios, bekend van zijnAs Sortes, maakt Verónicade allerbeste witte wijnen in Castilla y León,en uit zijn mond is dat geen klein compliment!
Dit is een wijn met in eerste instantieBourgondisch karakter,zo typisch voor de Godello, maar tegelijk met een crispy aciditeit en frisheid.
En het is vooral die fraîcheur die zo kenmerkend is voor de wijnen van Verónica.
Hoewel haar witte wijnen toch rijpen op eikenhouten barriques en foudres.Dat is alleen de allergrootsten gegeven.
Bovendien is deze wijn nog betaalbaar in vergelijking met andere witte topwijnen. Door de verticaliteit van deze wijn is ook een lange bewaring verzekerd.
Al deze complimenten zijn natuurlijk geen toeval: Verónica had haarwijnmakers-opleiding bij de allergrootsten van de planeet:
van Romanée-Conti tot Raúl Pérez!
R.Parker gaf voor deze 2022 een mooie score van 94/100
I was taken by the aromatic complexity and nuance of the white 2022 La Llorona, produced with Godello from a 35-year-old vineyard on sandy soils in the village of Pieros. The grapes were picked on September 1, and the juice from the destemmed grapes fermented and matured for nine months in 225-, 500- and 600-liter barrels. It has subtle aromas of sesame seeds, chamomile, spice (curry) and apricots. It's balanced and has an elegant palate, moderate ripeness and 12% alcohol, keeping 7.2 grams of acidity after partial malolactic. It is showing superbly. It's a wine of great regularity. 10,600 bottles produced.
Verónica Ortega has managed an impressive collection from the challenging, super warm and dry 2022 vintage, with wines that keep the elegance and freshness. She told me that "the result of the wines of the vintage is very surprising. During the harvest, the musts lacked acidity. A vintage with a lot of extract, ripe skins and, at the same time, without good ripeness, the panorama had us discouraged, especially for the Mencía in Valtuille. Not so much the Godello, which we managed to harvest with parameters of a normal vintage, or the Mencía in Cobrana, which also maintained its parameters, ripened earlier than other years but that enjoyed balance in the mouth and intensity of flavors. But the magic was done once the wines finished malolactic, and an unexpected freshness began to awaken lively fruit, with vibrant energy... once again, the great terroir prevails, which allows the old vineyards to produce wines of incredible balance, even in difficult vintages like this one."
Some of the reds had been bottled very recently and won't be released until the end of the year, and despite her fear, the wines showed balance and harmony.