Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Domaine Richeaume

wijntips

Domaine Richeaume

Frankrijk , Provence

Wist u dat een van de beste Provençaalse wijnen door een Duitser worden gemaakt? Een Duitser! Een rationale koele Germaan uit het noorden, hier in het warme mediterrane zuiden?

Al in 1972 werd Domaine Richeaume opgericht door ene Henning Hoesch, een Duits historicus en klassiek cellist, met een grote interesse voor natuurlijke landbouw. Hij vestigde zich in Puyloubier, niet toevallig slechts 15 kilometer verwijderd van het dorpje waar de formidabele wijnen van Château Simone worden gemaakt. De liefde voor de wijn en voor deze streek dreven Hoesch naar hier. Maar ook het feit dat een droog klimaat beter geschikt is voor natuurlijke wijnbouw. Vooral vocht is immers verantwoordelijk voor de hardnekkige schimmelziekten van de wijnstok, die met natuurlijke middelen zo moeilijk te bestrijden zijn.

Hoesch was de eerste om in Provence cabernet sauvignon aan te planten, niet onlogisch als je bedenkt dat deze druif moeilijk rijpt. Maar omdat dit inging tegen de regels van de appellatie, moest Hoesch zijn wijn "degraderen" tot "vin de pays". Hij maakte er geen punt van. Later maakte Eloi Dürrbach van Domaine de Trévallon meer lawaai toen hij dezelfde inbreuk beging: het leverde hem veel media-aandacht op, en mede daardoor werd zijn wijn wereldbekend (maar toegegeven: dat ligt ook aan de hoge kwaliteit van de wijn zelf). Intussen ging de zoon van Henning Hoesch, Sylvain, in de leer bij Paul Draper van Ridge Vineyards in Californië, de legendarische wijnmaker die in zijn Montebello Vineyard een van de mooiste wijnen ter wereld met overwegend cabernet sauvignon maakt.

Vandaag zijn cabernet sauvignon en biologische wijnbouw de hype in Provence. De druif wordt er gemengd met zuiderse druiven als grenache en syrah, wat prachtige resultaten geeft. Niemand weet nog dat het een Duitser is die hiertoe de aanzet heeft gegeven.

 


Invoerders:
De Kok ( Lier )
Gegevens domein
Domaine Richeaume