Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Moet een grote wijn altijd duur zijn?

wijnnieuws

Moet een grote wijn altijd duur zijn?

 

Als je nog eens iemand hoort spreken van een "grote wijn", vraag dan eens wat hij of zij daarmee bedoelt. Waarschijnlijk komt er geen duidelijk antwoord. Of krijg je een blik toegeworpen waaruit ongeloof en minachting blijkt: weet jij dan écht niet hoe groot deze wijn wel is??!! Wat vooral groot is, is de kans dat het om een dure wijn gaat: een grand cru classé uit Bordeaux, een grand cru uit Bourgogne, een barolo of brunello, een Toscaan van Franse druiven, een cultwijn uit Californië.

Nu zou ik liegen mocht ik beweren dat ik alleen goedkope wijn drink. Om bepaalde wijnen te kunnen proeven, moet je wel eens een forse som ophoesten. Maar trop is teveel. Geen enkele wijn is meer dan honderd euro waard.

Zo'n hoge prijs heeft immers niets te maken met een evenredig hoge kwaliteit. Maar alles met de economische wet van vraag en aanbod. Dure wijnen zijn beroemde wijnen en vice versa. Want "duur" en "beroemd" zijn twee eigenschappen die elkaar wederzijds omhoog stuwen: hoe duurder, hoe beroemder en hoe beroemder, hoe duurder.

Die helse spiraal naar boven wordt veroorzaakt door een club die zich de laatste decennia gestadig heeft uitgebreid: de rijken van deze wereld die niet noodzakelijk iets van wijn kennen, maar wel op beroemde namen kicken omdat ze daarmee kunnen uitpakken tegenover hun al even beroemde relaties. Welnu, als je zo'n wijn koopt, betaal je eigenlijk mee aan die luchtbel die zij gecreëerd hebben. Ik weiger dat te doen.

Als ik een wijn proef, stel ik mij dan ook nooit de vraag: is dit een grote wijn? De enige vraag die telt, is: maakt deze wijn mij gelukkig? En dan moet hij minstens voldoen aan deze vier eigenschappen: complexiteit, intensiteit, evenwicht en lengte. Makkelijk te onthouden als C-I-E-L, het Franse woord voor hemel.

Dat is namelijk waar je dichtbij komt als je zo'n wijn drinkt. Een Complexe wijn met een veelvoud van nuances en schakeringen. Met een Intense geur en smaak, indringend en diepgaand. Met een Evenwicht tussen concentratie en elegantie, tussen kracht en verfijning, tussen zoet, zuur en bitter. En met een aromatische zindering die nog Lang voortduurt nadat je de wijn hebt doorgeslikt.

Als je wijn op die manier beoordeelt, merk je dat zeker niet alle "grote wijnen" daaraan voldoen: daar zijn ze vaak te massief voor. En dat andere, minder bekende namen daar verrassend genoeg helemaal aan voldoen. Grote wijn is vaak een grote luchtbel. En een liefhebber van grote wijn mag je nooit verwarren met een groot wijnliefhebber.

 
toegevoegd op 21.04.2022