Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: biodynamische wijnen

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: biodynamische wijnen

 

Filosofie

De biodynamie is vandaag een trend, maar haar ideeën zijn bijna een eeuw oud. De grondlegger is Rudolf Steiner, een Oostenrijkse doctor in de filosofie, die reeds in het begin van vorige eeuw zijn fundamentele inzicht deelde met landbouwers: in de natuur en kosmos staat alles met alles in verband, en de mens moet dat precaire evenwicht respecteren. Concreet werkt de biodynamische wijnbouw met preparaten van koeiendrek en silicium voor de vitaliteit van de bodem en de versterking van de wijnranken zodat ze zich zelf kunnen beschermen tegen ziektes. Er worden ook infusies van wilde planten en kruiden gebruikt. Insecten worden bestreden door natuurlijke technieken die onschadelijk zijn voor de wijnstok. Al deze handelingen gebeuren op welbepaalde tijdstippen in relatie tot de stand van de planeten. Aanvankelijk marginaal wordt de biodynamie vandaag over de hele wereld toegepast, zelfs in traditionele wijnstreken als Bourgogne en Bordeaux. Het maakt de wijnen niet alleen gezonder, maar ook aromatisch preciezer en expressiever.

Certificaat

Door het succes van de biodynamie beweren steeds meer wijnbouwers biodynamisch te werken, zonder dat evenwel te bewijzen. Nochtans zijn er twee betrouwbare organismen die dit controleren en garanderen, en een certificaat uitreiken dat op het wijnetiket afgedrukt kan worden: Demeter en Biodyvin. Zo'n certificaat was voor ons een voorwaarde om wijnen in deze rubriek op te nemen.

Verschil met biowijnen

Biowijnen zijn afkomstig van druiven die biologisch geteeld worden, dus zonder pesticiden. Wel mag nog koper en kalk gebruikt worden om de hardnekkige schimmelziekte meeldauw te bestrijden. Additieven tijdens het wijnmaakproces (zuren, suikers, enzymen, sufliet ...) zijn eveneens toegelaten. Biologische wijnen herken je aan het Franse logo AB (Agriculture Biologique) en het groene Europese logo (met sterretjes in de vorm van een blad).

Verschil met natuurwijnen

Natuurwijn is een verzamelnaam voor alle wijnen die zonder of met zo weinig mogelijk menselijke interventie tot stand komen. Daarom worden alle additieven verbannen, ook sulfiet dat de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën. Gezonde druiven zouden immers zelf voldoende sulfiet produceren tijdens de gisting. Dat leidt wel eens tot rare "funky" smaakjes, waar fans van natuurwijnen van houden, maar andere wijnliefhebbers van gruwen. Een wettelijke basis voor natuurwijn is er niet, net zomin als algemeen erkende organismen die de werkwijze controleren en garanderen.

Geproefd en goedgekeurd

- Domaine des 2 Anes, Corbières, Frankrijk - vanaf € 11,25 - divino.be
Zowel in wit als in rood is dit een schoolvoorbeeld van hoe zuiver, fijn en elegant biodynamische wijnen kunnen zijn, tegen een scherpe prijs bovendien.

- Finca Torremilanos "Los Cantos", Ribera del Duero, Spanje - € 11,95 - divino.be
Volle en krachtige wijn van tempranillo uit deze beroemde Spaanse streek; voor liefhebbers van het fijnere werk is er de cuvée El Porrón van dezelfde wijnmakers.

- Domaine d'Aupilhac, Montpeyroux (Languedoc), Frankrijk - vanaf € 17,95 - wijnen-dekok.com
Sylvain Fadat is een van de allerbeste wijnbouwers van Languedoc, die al vroeg de stap naar de biodynamie zette voor zijn uitmuntende wijnen van Zuid-Franse druiven.

- Reyneke, Stellenbosch, Zuid-Afrika - vanaf € 18,95 - wijnen-dekok.com
Of hij nu een wijn van chenin blanc, sauvignon blanc of syrah maakt, deze pionier van de biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika levert altijd uitstekend werk.

- Zind-Humbrecht, Elzas, Frankrijk - vanaf € 13,53 - adbibendum.be
Dit gereputeerde domein heeft de biodynamie volop omarmd, en maakt van alle lokale druiven complexe, genuanceerde wijnen die bij de beste van de Elzas horen.

- Gramona, Penedès, Spanje - vanaf € 16,59 - labuenavida.be
Een van de beste cavaproducenten van Spanje maakt ook geraffineerde witte wijnen van druiven als macabeu en chardonnay met verrassend frisse en mineralige toetsen.

- Tikal, Mendoza, Argentinië - € 17,85 - adbibendum.be
Ernesto Catena, telg van de beroemde Argentijnse wijnmakersfamilie Catena, noemde deze verrassend fijne en elegante wijn van 60% malbec en 40% syrah naar zijn zoon.

- Celler Joan d'Anguera, Montsant, Spanje - vanaf € 17,88 - labuenavida.be
In deze Spaanse streek, minder bekend dan zijn beroemde buur Priorat, geniet je van lagere prijzen voor wijnen die minstens even goed zijn, zeker in dit topdomein.

 

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
De Kok ( Lier )
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Divino ( Dendermonde )
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 09.01.2022