Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is retro de nieuwste trend in de wijnwereld?

wijnnieuws

Is retro de nieuwste trend in de wijnwereld?

 

Ik krijg ongevraagd een wijn uit het Franse zuiden toegestuurd. Van het domein Lafage uit Perpignan, uit Languedoc-Roussillon dus.

"La Rétro" staat op het etiket, en de fles ziet er inderdaad retro uit: zowel in de kleuren, de typografie als de vorm (onderaan smaller dan ter hoogte van de hals). "Produit de France" en "vin rouge" staan vooraan groot en zichtbaar vermeld, terwijl de streek van herkomst, de Côtes Catalanes, naar het achteretiket werd verwezen. Alcoholgehalte: 12,5%. Uit de meest zuidelijke wijnstreek van Frankrijk! Dergelijke cijfers kom je zelfs in noordelijke wijnstreken niet meer tegen in deze tijd van klimaatopwarming. .

Vroeger was dat anders, zo leert de tekst op het achteretiket. "In de tijd van mijn vader oogstten wij in oktober de druiven onderaan de hellingen die minder snel rijpten dan de andere druiven. Deze wijnstokken van verschillende druivenrassen dienden om de "huiswijn" te maken, met minder alcohol, een lichtere kleur maar veel fruit, een wijn om bij onze dagelijkse maaltijden te drinken. Het is deze traditie die wij met deze wijn willen delen met u."

Nu valt mij de datum op die naast de naam van het domein prijkt: "depuis 1798". Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, ik proef de wijn en ben aangenaam verrast: licht en eenvoudig, dat wel, maar ook fris en expressief. Prijs: 10 euro. Als ze goed gemaakt zijn, houd ik wel van zulke wijnen: je kan niet elke dag een grand cru classé ontkurken.

De druivenrassen? Die staan niet op de fles vermeld. Wellicht omdat dit vroeger niet zo belangrijk werd geacht. Er werd toen vaak aan complantation gedaan: verschillende rassen werden door elkaar aangeplant, en na verloop van tijd wist men niet eens meer welke druiven op welke plek stonden.

Op het domein Lafage wel, zo leert de website: de druiven zijn carignan, lladoner, grenache noir en grenache gris, typische druiven voor deze zuidelijke regio. In de Elzas is Marcel Deiss een van de Franse wijnbouwers die opnieuw met complantation is begonnen, terwijl zijn wijnstreek nochtans bekend staat om wijnen van één enkel druivenras.

Retro komt terug, zoveel is duidelijk. Wat zijn de vandaag zo populaire vins nature anders dan wijnen zoals ze vóór het tijdperk van de oenologie en de chemische industrie werden gemaakt? En de pétillant naturel, vandaag geschonken in menig trendy eethuis, wordt gemaakt volgens een methode die méthode ancestrale heet, de methode van onze voorouders: de gisting van een witte wijn wordt onderbroken en verdergezet in de fles. Of hoe ook een hippe schuimwijn heel retro kan zijn.

De wijnen van Domaine Lafage worden ingevoerd door vinesse.be

 
Invoerders:
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 11.11.2021