Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Sekt, de champagne van Duitsland?

wijnnieuws

Sekt, de champagne van Duitsland?

Verras jezelf en je genodigden voor de eindejaarsfeesten met iets anders dan Franse champagne: Duitse Sekt. Vaak goedkoper, en zelfs beter.

Wat is Sekt?

Sekt is de Duitse benaming voor schuimwijn van druiven die in Duitsland gekweekt werden. Wil je daarnaast zeker zijn dat de champagnemethode werd gebruikt (waarbij witte wijn een tweede gisting ondergaat in de fles), dan moet er "Traditionelle" of "Klassische Flaschengärung" op de fles staan. In dat geval kan de kwaliteit bijzonder hoog zijn, zo hoog als topchampagne, maar tegen een lagere prijs.

Sekt en champagne

Sekt en champagne hebben historisch veel met elkaar gemeen. Zo is er altijd een grote uitwisseling van kennis en handel geweest tussen het zuidwesten van Duitsland, waar Sekt wordt gemaakt, en Champagne. Getuige daarvan zijn de vele champagnehuizen met Duitse namen als Bollinger, Deutz, Mumm en Krug. Ook klimatologisch hebben de streken van Sekt en van Champagne veel gemeen: beide hebben een koel klimaat dat zeer geschikt is voor de productie van schuimwijn.

Druiven

Wat Duitsland extra boeiend maakt, is dat voor Sekt niet alleen chardonnay, pinot noir en pinot meunier gebruikt worden zoals in Champagne, maar ook riesling, wat tot een ander palet van geuren en smaken leidt.

Vlaamse specialist

Er zijn in ons land steeds meer liefhebbers van Sekt, ook restaurants beginnen het te ontdekken als aperitief. Invoerder Arne De Bruyne uit Antwerpen heeft er zich zelfs volledig op toegelegd, zijn bedrijfje heet dan ook Vinsekt. Hij kiest alleen voor Sekt die volgens de champagnemethode wordt gemaakt. Uit zijn gamma selecteerden wij deze vier toppers.

Geproefd en goedgekeurd

- Domein Krack, Blanc de Noirs Brut 2015 - € 22,50 - vinsekt.be. Witte Sekt van pinot noir ("blanc de noirs") van een jong koppel dat zich exclusief op Sekt toelegt en daarin de hoogste artisanale kwaliteit nastreeft.

- Domein Griesel, Riesling Prestige Extra Brut 2015 - € 24,90 - vinsekt.be. Topdomein in de Hessische Bergstrasse, een klein wijngebied in Duitsland dat bijzonder geschikt is voor riesling; deze uitmuntende Sekt getuigt daarvan.

- Domein Barth, Pinot Noir Rotsekt Brut - € 26,30 - vinsekt.be. Zeldzame rode Sekt van 100% pinot noir, gemaakt door het domein Barth in Rheingau dat voor zijn schuimwijn alleen druiven van de beste wijngaarden gebruikt.

- Domein Bamberger, Riesling 25 years zero dosage 2012 - € 29,80 - vinsekt.be. 25 jaar ervaring, meer dan vier jaar rijping en niet aangezoet ("zero dosage"): het resultaat is een verfijnde complexe schuimwijn, een topchampagne waardig.

 

 

 

 

 

Invoerders:
Vinsekt ( Antwerpen )
toegevoegd op 11.11.2020