Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wines from New York

wijnnieuws

Wines from New York

Dat er wijngaarden zijn in Calfornië, weet iedereen. Maar in New York? Tot hiertoe waren ze nauwelijks te vinden in ons land, maar nu wel.

Derde grootste wijnproducent in de VS

Wist je dat de staat New York de derde grootste wijnproducent van de Verenigde Staten is, na Californië en Oregon? Het gaat om wijnen uit een koeler klimaat, fijn en elegant, met een lager alcoholgehalte, wat past bij de tijdsgeest.

Fijne wijnen

New York staat bekend om zijn wijnen van riesling, bij ons vooral aangeplant in Duitsland, Oostenrijk en de Elzas. Maar er worden ook fijne, elegante rode wijnen gemaakt, onder meer van cabernet franc (bekend van Bordeaux en de Loirestreek). Interessant zijn ook de wijnen van inheemse Amerikaanse druiven.

Vlaming in New York

De Vlaming die ervoor zorgt dat bij ons nu wijnen uit New York verkrijgbaar zijn, is Patrick Dhondt. Hij werkte in de banksector, maar koos voor zijn passie. Omdat er al zoveel wijn op de Belgische markt is, richt hij zich op wijnen uit minder bekende landen zoals Kroatië, Libanon, Armenië en Georgië. "Er is nog altijd kwaliteit tegen een betaalbare prijs te vinden, als je de begane paden durft te verlaten", zegt hij. Verschillende sterrenrestaurants zijn hem daarin al gevolgd.

TIP: Fox Run Vineyards

De belangrijkste regio voor wijn in New York heet Finger Lakes, omdat de verschillende meren naast elkaar liggen als de vingers van een hand. Dit domein ligt aan het grootste meer, Seneca Lake. 

- Wit: Arctic Fox 2013: € 14,50. Wijn van de inheemse Amerikaanse druif cayuga white. Licht, subtiel en verfrissend, perfect bij fusion gerechten.  

- Rood: Cabernet Franc/Lemberger 2012: € 20. Lichtvoetige, verkwikkende wijn in Loirestijl, ideaal bij gevogelte en wit vlees, maar ook bij vis.


Geproefd en goedgekeurd

- Thirsty Owl Wine Company, Vidal Blanc 2015 - € 17,50. Vidal Blanc is een druif die zelfs in een koel klimaat voldoende suiker aanmaakt. Subtiel-zoet, perfect in balans met toetsen van citrus. Past bij de Aziatische keuken.

- Anthony Road Wine Company, Riesling 2013 - € 21. Mooie droge wijn van riesling uit de regio van de Finger Lakes, met slechts 11,5% alcohol. Een aanrader bij de Japanse keuken, maar ook bij oesters en zuurkool.

- Brotherhood Winery, Merlot 2012 - € 19. Elegante, kruidige wijn van de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Van Amerika's oudste wijndomein (sinds 1839) uit de vallei van de Hudson River.

- Leonard Oakes Estate, Cabernet Franc 2011 - € 20. Soepele, zachte, licht rokerige wijn met aroma's van kers en gedroogde kruiden. Zal het heel goed doen bij geroosterd vlees.

Invoer: www.istrianchilloutwines.be

 

toegevoegd op 12.03.2018