Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uitzonderlijke port uit 1866 nu pas gebotteld

wijnnieuws

Uitzonderlijke port uit 1866 nu pas gebotteld

146 jaar lang heeft een Portugese port op twee houten foeders van 600 liter gelegen. Pas nu wordt hij gebotteld. Een marketingstunt? Jawel, maar daarom niet minder uitzonderlijk.

Het is bijzonder weinig wijnen gegeven om langer dan een eeuw mee te gaan, laat staan om nog te verbeteren. Met sommige port kan het wel.
Port is een rode wijn waarvan de gisting onderbroken wordt door de toevoeging van alcohol, waardoor er onvergiste suiker achterblijft in de wijn en het alcoholgehalte verhoogt tot 18 à 20 procent.

Het Portugese portdomein Quinta do Vallado pakt nu uit met een gelimiteerde editie van 1.300 genummerde flessen van een oude port van 1866. Dat betekent dat de druiven afkomstig waren van wijnstokken vòòr de grote plaag van phylloxera (druifluis), die op het einde van de 19de eeuw het hele Europese wijngaardareaal verwoestte.
Sindsdien zijn Europese wijnstokken altijd geënt op Amerikaanse onderstammen, omdat die resistent bleken te zijn tegen de druifluis. Sommige wijnbouwers en wijnwetenschappers beweren dat daardoor de originele smaak van de Europese wijnen gewijzigd is.

Nu wordt deze eeuwenoude port gebotteld - onder de naam "Adelaide Tributa" - in een kristallen karaf. De naam is een eerbetoon aan Dona Antonia Adelaide Ferreira, die het familiebedrijf in deze periode beheerde. Het domein zelf bestaat sinds 1716.

Een aantal wijnschrijvers, waaronder ikzelf, kreeg deze port in een klein flesje toegestuurd om hem te kunnen proeven. Het moet gezegd: de geur- en smaakervaring is intens. Deze port is nog lang niet versleten, hij komt integendeel levendig voor de dag en is bijzonder verfijnd en complex, met een nobele satijnige textuur. Geschakeerde en subtiele aromatische impressies van gedroogde vijgen, amandel, honing, karamel en exotische kruiden wisselen elkaar af. Ondanks het rijke aromatische palet blijft hij, door zijn mooie aciditeit, fijn en elegant.
De druivenblend bestaat uit onder meer tinta roriz, tinta amarela, touriga franca, barroca en tourige nacional.

Voor de versie in de karaf moet je er wel 3.000 euro voor over hebben.

Bestellingen zijn in ons land mogelijk via de invoerder www.pasqualinno.be

Download

 

toegevoegd op 18.12.2012