Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De opmars van rode wijn in Duitsland

wijnnieuws

De opmars van rode wijn in Duitsland

In het begin van de vorige eeuw waren Duitse wijnen even gegeerd, en even duur als Franse. Maar dat veranderde door de twee wereldoorlogen. De Duitse wijnsector stuikte in elkaar, en moest zich vele decennia richten op binnenlandse consumptie. Daarbij raakte ze in de greep van grootschalige industriële productie, wat flauw-zoete wijntjes opleverde die de echte wijnliefhebber niet konden bekoren.

Maar sinds pakweg twintig jaar staat Duitsland weer op de wereldwijnkaart. Vooral voor witte wijn van riesling, waarmee de Duitse wijnbouwers hun collega's uit de Elzas overklassen. Maar stilaan treedt Duitsland ook met rode wijn op het voorplan. Vandaag worden er wijnen gemaakt van spätburgunder (de Duitse naam voor pinot noir) die zich met rode bourgogne kunnen meten.

Het is geen toeval dat deze blauwe druif stevig in opmars is in de Pfalz: dit gebied is een van de zonnigste en droogste van Duitsland, zodat pinot noir hier mooi kan rijpen. Dat klimaat is ook verantwoordelijk voor het feit dat de wijnen van de Pfalz vaak intenser en krachtiger zijn dan in andere wijngebieden. Ook wijnen van blauwe druiven zoals dornfelder en portugieser kennen hier veel succes, zij het vooral voor lokaal gebruik.

De Pfalz strekt zich over tachtig kilometer uit ten westen van de Rijn, en telt ruim tweeduizend wijndomeinen. Je merkt er duidelijk dat de wijncultuur in Duitsland minstens even diepgeworteld is als in Frankrijk. De dorpen - met hun authentieke vakwerkhuizen - zijn charmant, en liggen verspreid in het schilderachtige landschap. Een prachtige wijnroute - de eerste die in Duitsland werd aangelegd - slingert zich van noord tot zuid doorheen veertig van die dorpen. Aan het einde ervan, in Schweigen-Rechtenbach, werd in 1935 een grote stenen "wijnpoort" gebouwd, waarmee Duitsland aan zijn buurland wilde duidelijk maken dat het ook een belangrijk wijnland is.

De Pfalz werd vroeger gedomineerd door drie historische wijndomeinen, die nog altijd garant staan voor uitmuntende kwaliteit: Bürklin-Wolf, von Bassermann-Jordan en Reichsrat von Buhl. Daar is echter een golf van andere kwaliteitsbewuste domeinen bijgekomen: Von Winning, Koehler-Ruprecht, Biffar, Christmann, Mosbacher, Müller-Catoir, Rebholz, Becker, Knipser, Hanewald-Schwerdt ...

De klimaatopwarming stelt deze warme en droge streek in sommige jaren voor grote problemen, waaronder droogtestress voor de wijnranken. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om in die jaren irrigatie van de wijngaarden toe te staan.

toegevoegd op 17.09.2017