Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Blindproeverij van Chablis: vier winnaars

wijnnieuws

Blindproeverij van Chablis: vier winnaars

In de lente houden we van wijnen met frisse zuren, zoals Chablis. Een wijn die zodanig bekend is dat wijnliefhebbers, altijd op zoek naar iets nieuws, hem een beetje uit het oog verloren. Ten onrechte.
Chablis ligt in het noorden van Bourgogne. En zoals witte bourgogne wordt hij van chardonnay gemaakt. Maar hij heeft een eigen identiteit, met messcherpe zuren en minerale aroma's. Onder meer door het koelere klimaat en de mineralen in de bodem.
Chablis wordt opgedeeld in vier categorieën: Petit Chablis (de goedkoopste), Chablis (de meest frequente), Chablis Premier Cru (79 beter gelegen wijngaarden) en Chablis Grand Cru (7 topwijngaarden).

Let op de jaargang

Chablis is een van de noordelijkste wijngebieden ter wereld, met alle risico's vandien: voorjaarsvorst, regen, onvoldoende zon, onrijpe druiven. Vandaar dat de jaargang zo belangrijk is. In slechte jaren kan Chablis flauw en zurig zijn, in goede jaren wonderlijk mooi. De twee laatste jaargangen, 2014 en 2015, zijn gelukkig goed: 2014 voor wie meer van opwekkende zuren houdt, 2015 voor wie een vollere wijnstijl wil.

Wat eet je bij Chablis?

Chablis past perfect bij schaal- en schelpdieren, vooral bij oesters. Vandaar dat hij ook "oesterwater" wordt genoemd. Dat is geen toeval: de ondergrond van Chablis zit vol fossielen van schaal- en schelpdieren omdat de zee in prehistorische tijden tot hier reikte.   

De keerzijde van het succes

Door het succes is de verleiding groot om steeds meer Chablis te produceren, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Er zijn ook industriële producenten en grote handelshuizen die vooral mikken op lage prijzen. Het is dus niet omdat er Chablis op de fles staat, dat de wijn automatisch goed is. De kwaliteit van het domein èn van de jaargang zijn belangrijker.
Hoed je ook voor misleidende benamingen zoals Chablisse of Chably. Chablis is een van de bekendste wijnen ter wereld, vandaar dat de naam wel eens frauduleus wordt gebruikt.

Geproefd en goedgekeurd

- Domaine de la Tour, 2015 - € 13, 98 - magnuswijnen.be. Mooie, zuivere expressie van chablis, even aangenaam als zijn prijs.

- Christian Moreau, 2014 - € 14,99 - vinesse.be. Chablis uit een koeler jaar, voor liefhebbers van verkwikkende zuren.

- Nathalie & Gilles Fèvre, 2015 - € 15,57 - cavesdefrance.be. Alle kenmerken van een uitstekende chablis: vol en rond, en tegelijk fris en energiek.

- Domaine du Colombier, Premier Cru Fourchaume, 2015 - € 19,52 - dulst.be. Een Premier Cru is altijd iets duurder, maar deze is zijn prijs meer dan waard. 

 

Invoerders:
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Magnus ( Kontich )
toegevoegd op 07.05.2017