Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Inleiding tot Oost-Europa

wijnnieuws

Inleiding tot Oost-Europa

Waarom zijn ze minder gekend?

Oost-Europa ligt grotendeels in de klimaatgordel die geschikt is voor kwaliteitswijn en heeft een wijncultuur die teruggaat tot de Romeinse tijd. Toch staan de landen van Oost-Europa vandaag niet bekend als wijnlanden. De verklaring daarvoor is politiek. Onder het communisme werden wijndomeinen genationaliseerd en werden de eigenaars verplicht om hun druiven naar een coöperatie te brengen, waar er een anonieme wijn van gemaakt werd. Daardoor nam de motivatie van de wijnbouwers af, en kreeg kwantiteit voorrang op kwaliteit. Tot de Berlijnse Muur viel in 1989 en de domeinen opnieuw in privé-handen kwamen. Sindsdien hebben de Oost-Europese wijnbouwers er alles aan gedaan om hun landen terug op de wereldwijnkaart te zetten.
Ook in ons land zien we nu stilaan Oost-Europese wijnen opduiken bij invoerders, in wijnwinkels en supermarkten, en op de wijnkaarten van restaurants.

Drie Vlamingen die voor Oost-Europa kozen

- Emanuel Van Melkebeke nam als student in de voedingsleer deel aan een uitwisseling tussen de Universiteit van Gent en die van Boedapest. Voor zijn thesis verdiepte hij zich in de Hongaarse wijnbouw. Hij bleef vier jaar in het land en installeerde zich daarna als invoerder van Hongaarse wijnen met zijn firma Roi des Rois. Nadien kwamen daar Slovenië, Kroatië en Servië bij.

- Patrick Dhondt van Istrian Chill Out Wines werkte in de banksector en raakte in de ban van Kroatië en zijn wijnen. Vandaag verdeelt hij ook wijnen uit Slovenië, Bosnië-Herzegovina en Servië.

- Marc Jacobs van de gelijknamige invoerzaak is een Limburger die vanuit zijn passie voor wijn van beroep veranderde: "Ik werkte vroeger in de marketing en leerde dat je je moet onderscheiden, vandaar mijn interesse voor Oost-Europa. Ik was meteen verrast over het grote potentieel daar."

Geproefd en goedgekeurd

- Tokaj Nobilis, Furmint, Hongarije, 2015 - € 15 - roidesrois.be
Furmint is de belangrijkste druif van de beroemde Hongaarse tokaj, een zoete wijn in de stijl van Sauternes. Maar er wordt ook droge wijn van gemaakt, zoals deze volle, ronde, rijke wijn met gastronomisch potentieel bij vis in saus, kreeft, ganzenlever en witschimmelkazen.

- Pilato, Pinot Bijeli (pinot blanc), Kroatië, 2013 - € 12,75 - istrianchilloutwines.be
Aanzet van rijpe vruchten, maar ook opwekkende zuren en een energieke jodiumtoets. Mondvullend en toch fris. Mooie, evenwichtige wijn. Past bij oesters, mosselen en andere schelpdieren, bij garnaalkroketten en gebakken vis.

- Maurer, Birtokbor, Servië, 2013 - € 13,50 - roidesrois.be
Mix van cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en de van oorsprong Hongaarse druif kadarka. Zuivere aroma's van rode vruchten. Evenwichtig, licht en verfijnd. Kan zowel bij vis als bij wit vlees en gevogelte. Ook prima bij vegetarische gerechten.

Invoerders:
Wines Out Of The Boxxx ( De Pinte )
Uniquáto ( Opglabbeek )
Roi des Rois ( Heusden )
toegevoegd op 15.04.2017