Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ook crisis in de Griekse wijn?

wijnnieuws

Ook crisis in de Griekse wijn?

Heeft Dionysos, de Griekse god van de wijn, zijn wijnbouwers beschermd tijdens de opeenvolgende crisissen? De export van Griekse wijn bloeit als nooit tevoren.

Weinig wijnliefhebbers beseffen dat Griekenland de bakermat is van onze Europese wijncultuur. Het waren de Grieken die reeds eeuwen vòòr Christus de druiventeelt en wijnmakerij introduceerden in landen als Frankrijk en Italië. Maar met de teloorgang van de antieke Griekse beschaving, verdween ook de bloeiende wijncultuur. Eeuwen lang hoorde je er niets meer van. Als wijnland was Griekenland alleen nog bekend voor zijn retsina, die harswijn waar je hoofdpijn van krijgt.

Tot in de jaren 80 een echte wijnrevolutie begon in Griekenland. Een nieuwe generatie jonge oenologen, opgeleid in Frankrijk, Italië en Duitsland, wilde Griekenland op de wereldwijnkaart zetten. Koelere gebieden werden opgezocht, opbrengsten werden beperkt, er werd geïnvesteerd in de nieuwste wijntechnologie. Met succes. Aan geld, professionalisme en dynamisme ontbrak het de Grieken niet: de wijndomeinen moeten qua uitrusting niet onderdoen voor pakweg Bordeaux. Maar sinds de eurocrisis moesten de wijnbouwers hun businessmodel herdenken. De focus kwam op de export te liggen. Waardoor ook de internationale bekendheid van Griekse wijn stijgt.

De unieke rijkdom van Griekenland zijn de vele autochtone druivenrassen, die alleen in Griekenland voorkomen. Vooral de witte wijnen scoren goed op de wereldmarkt: ze zijn fris, pittig, kruidig, en aromatisch expressief. Ideale wijnen om zo te drinken of bij schaaldieren en vis. Internationale druivenrassen als chardonnay en cabernet sauvignon worden er ook geteeld, maar vooral om de import van gelijkaardige wijnen uit andere landen af te blokken. Merkwaardig genoeg houden de Grieken zelf het meest van die internationale druiven, terwijl de voorkeur van de niet-Griekse wijnliefhebbers naar de autochtone druiven gaat.


De belangrijkste autochtone druiven van Griekenland:

- De bekendste kwaliteitsdruif voor witte wijn is assyrtiko (vaak gemengd met athiri).

- Bijzonder aangenaam als aperitief is wijn van moschofilero, terwijl malagousia elegante, aromatische wijnen oplevert.

- Savatiano en roditis zijn de inheemse soorten, traditioneel gebruikt voor retsina, waarvan nu ook betere witte wijn wordt gemaakt.

- Voor rode wijn is agiorgitiko (ook saint-george genaamd) de bekendste nobele druif.

- Xinomavro staat bekend voor complexe rode bewaarwijn.

toegevoegd op 29.06.2015