50 vragen die je nooit durfde te stellen over wijn schenken
Welke wijn moet je schenken? Hoeveel? En hoe? Een korte handleiding om wijnminnende gasten niet te ontgoochelen.
1. Is champagne nu echt het beste aperitief?
Ja. Champagne is fris en licht, "opent" de maag en schept meteen een sprankelende sfeer. Bovendien is het ook een wijn, die de wijnen nadien niet negatief beïnvloedt. Je moet natuurlijk wel een "brut" nemen, bij voorkeur niet al te zeer aangezoet.
2. Waaraan herken je goede champagne?
Vele kleine belletjes die snel opstijgen in het glas en blijven parelen. Romige textuur. Fraîcheur en finesse. Evenwicht tussen zoet, zuur en bitter. Mooi geïntegreerd koolzuur.
3. Welke champagnes bieden de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit?
Drappier, Philippe Gonet, J. Lassalle, Esterlin, J. de Telmont, Belin, Lenoble, Tarlant, Diebolt-Vallois, Larmandier-Bernier en Pierre Gimonnet zijn goedkoper dan de bekende merkchampagnes, maar minstens even goed.
4. Zijn er goedkopere alternatieven voor champagne?
Natuurlijk. Crémant in Frankrijk, cava in Spanje, Sekt in Duitsland en spumante in Italië worden ook gemaakt volgens dezelfde methode en (soms) met dezelfde druiven als in Champagne. Omdat ze de benamingen "champagne" en "méthode champenoise" wettelijk niet mogen gebruiken, zijn ze doorgaans goedkoper.
5. Is een magnum beter?
Ja. Champagne in een grotere fles is meestal zachter, evenwichtiger en romiger, wat trouwens ook geldt voor stille wijnen.
6. Mag of moet je de kurk laten "ploffen"?
De smaak wordt er niet door beïnvloed, maar champagne open je in alle discretie.
7. Welke aperitiefhapjes passen best bij champagne?
Het voordeel van champagne is dat er veel bij past. Hapjes met vis en schaaldieren zijn ideaal.
8. In welke glazen schenk je champagne?
Een coupe is uit den boze (al schijnt hij terug in de mode te zijn). Een fluitglas is uit de tijd. Een gewoon wijnglas is de nieuwe trend. Al zijn er nu ook champagneglazen, tussen een fluit- en een wijnglas in. En in hippe wijnbars is de coupe nu weer een hype.
9. Kan je champagne een dag later nog drinken?
Soms wel, maar het parelend effect is grotendeels weg. De truc met de zilveren lepel is bijgeloof. Er bestaan ook speciale vacuümdoppen voor champagne. Het beste blijft: de fles de dag zelf leeg drinken.
10. Kan je champagne blijven schenken bij het voorgerecht?
Zeker, maar daarna begint iedereen toch wel naar stille wijn te verlangen.
11. Welke wijnglazen moet je op tafel zetten?
De klassieke opstelling is: een glas voor witte wijn, een voor rode wijn en een voor water. Water schenk je in het kleinste glas (wat de etiquette ook moge beweren).
12. Hoe bewaar je wijnglazen in de kast?
Best niet omgekeerd: ze gaan dan muf ruiken. Rechtop dus, al moet je ze vooraf even met een propere doek schoonvegen.
13. Welke kurkentrekker is de beste?De eenvoudige "kelner-boy": met mesje, spiraal en weerhaakje om op de flessenhals te plaatsen bij het uittrekken van de kurk.
14. Hoe ontkurk je een fles wijn?
Eerst snijd je met het mesje het loden kapje weg tot onder de tweede inkeping van de flessenhals. Plaats de spiraal in het midden van de kurk. Bij het verwijderen van de kurk: niet laten ploffen, maar zachtjes uit de flessenhals halen.
15. Wat moet je doen als de kurk breekt?
Niet panikeren. Het afgebroken stuk verwijderen en een tweede poging ondernemen in wat overblijft: zéér voorzichtig indraaien, anders duw je de kurk in de fles. Indien dat gebeurt: snel overgieten in een karaf.
16. Wat moet je doen als er kurkdeeltjes in de wijn gevallen zijn?
Vis ze gewoon uit het glas: er is niets aan de hand. Als het om veel minuscule deeltjes gaat, kan je de wijn zeven (bij voorkeur met een plastieken zeef).
17. Moet je de flessenhals schoonmaken vòòr het schenken?
Even de flessenhals buitenuit en binnenin schoonvegen, is veiliger. Zo vermijd je kleine onzuiverheden mee te schenken.
18. Moet je de wijn voorproeven vòòr het schenken?
Ja. Om te vermijden dat je een wijn met een fout al in meerdere glazen schenkt.
19. Hoe weet je of een wijn kurk heeft?
De muffe geur maakt het meestal al duidelijk. Als je niet zeker bent, kan je proeven. Ben je nog niet zeker, vraag het aan een tafelgenoot. Of aan je vrouw: die ruikt wellicht beter.
20. Hoeveel wijn moet je inschenken?
Te weinig duidt op gierigheid, te veel op een gebrek aan klasse. In de meeste glazen stop je best met schenken op het punt waar het glas het breedst is.
21. Hoe neem je een wijnglas vast?
Bij de steel. Zeker niet bij het glas zelf.
22. Moet je de wijn in het glas "walsen" vòòr je drinkt?
Het hoeft niet, maar het verhoogt het genot: de aroma's komen beter los.
23. Moet je aan wijn ruiken vòòr je drinkt?
Opnieuw: het hoeft niet, maar het is aangenaam.
24. Wat kan je over wijn zeggen zonder je belachelijk te maken?
Merkwaardig genoeg stellen mensen zich nooit die vraag over het eten. Toch komt het op hetzelfde neer: je probeert je zintuiglijke indrukken onder woorden te brengen. Dat hoeft zeker niet in het klassieke wijnjargon te gebeuren.
25. Mag je dezelfde wijn van twee flessen bij elkaar schenken?
Best niet. Zeker als de wijn een aantal jaren oud is, kan de inhoud van twee flessen nogal eens verschillend zijn.
26. Kan je een geopende fles bewaren?
Er bestaan verschillende systemen om flessen vacuüm te trekken, maar een goede wijn sluit je best gewoon af met de kurk, waarna je hem op een koele plaats zet. Een dag houdt hij het wel uit.
27. Moet je witte vòòr rode wijn serveren?
De gouden regel is: schenk minder goede vòòr betere wijnen, jongere vòòr oudere.
28. Kan je zoete witte wijn schenken vòòr rode?
Sommigen houden van ganzenlever als voorgerecht met zoete witte wijn, maar een ideaal begin is dat niet.
29. Mag je rosé schenken aan tafel?
Als hij bij een bepaald gerecht goed past: waarom niet? Maar psychologisch past hij beter bij warmer weer.
30. Hoelang moet je witte wijn op voorhand in de koelkast zetten?
Witte wijn wordt vaak te koud geschonken, wat de zuurheid verhoogt. Twee uur vooraf in de koelkast, of 20 minuten in de ijsemmer, is voldoende.
31. Is de koelkast beter dan de ijsemmer?
Geleidelijk afkoelen (of opwarmen) is altijd beter. Maar soms is er de tijd niet voor. Vermijd de diepvriezer.
32. Welke is de beste manier om wijn koel te houden aan tafel?
In een emmer met ijs dreigt hij snel te koud te worden, dus moet je hem er op tijd uithalen. Er bestaan recipiënten met aangepaste koelelementen, die beter geschikt zijn.
33. Moet zoete wijn koeler zijn dan droge?
Warmte verhoogt de zoetheid van een wijn, koude de zuurheid. Een wijn die al zoet is, heeft dus meer afkoeling nodig om een goede balans met de zuurheid te vinden.
34. Moet witte wijn jong zijn?
Grote witte wijnen hebben een langer leven dan algemeen wordt aangenomen. Maar als je frisse fruitigheid zoekt, dan is een jonge versie noodzakelijk.
35. Welke witte wijn schenk je best bij schaaldieren?
Er is veel keuze, maar Chablis en Muscadet blijven een goede keuze. Als het om een goed domein en wijnjaar gaat.
36. Kan je rode wijn bij vis schenken?
Zeker. Best jonge rode wijn met weinig tannines, bvb. pinot noir of gamay. En zonder citroen te gebruiken bij de vis.
37. Hoelang duurt het vòòr rode wijn op kamertemperatuur is?
Toen er nog geen centrale verwarming was, betekende "kamertemperatuur" iets anders dan vandaag. Als je 's avonds een rode wijn wil drinken, hoef je hem niet eerder dan 's morgens uit de koele kelder te halen. Dan nog zet je hem best op de koelste plaats, uit de buurt van radiatoren.
38. Wat als je geen rode wijn op kamertemperatuur hebt?
Schenk hem zo snel mogelijk in de glazen: daar zal hij sneller "opwarmen". De handen rond het glas houden, kan ook helpen.
39. Moet je rode wijn een dag op voorhand rechtop zetten?
Met wijnen van een respectabele ouderdom is dat aangewezen: de droesem heeft dan de tijd om tot op de bodem te zakken.
40. Moet je een rode wijn op voorhand ontkurken om hem lucht te geven?
Wijn krijgt vooral lucht in het glas. Of in een karaf.
41. Welke wijnen moet je overgieten in een karaf?
"Decanteren" is nuttig bij oude wijnen met droesem, als je tenminste op tijd stopt (vòòr je de droesem meeschenkt). Bij jonge wijnen spreekt men van "karaferen": het overgieten gebeurt dan om de wijn snel zuurstof te geven, waardoor hij soepeler wordt.
42. Welke zijn de beste wijnjaren?
De inhoud van het glas is belangrijker dan de reputatie van het wijnjaar. En een goed Bordeauxjaar is nog geen garantie voor een andere wijnstreek.
43. Mag je een bestofte wijnfles op tafel zetten?
Het maakt de inhoud niet beter, maar sfeer telt ook.
44. Welk water schenk je best bij wijn?
Elk mineraalwater is goed, als het niet teveel koolzuur bevat of een te uitgesproken smaak heeft.
45. Welke wijn past bij kaas?
Witte wijn, droge of zoete, is meestal de beste keuze, behalve voor zachte kazen waarvoor een jonge rode wijn geschikt kan zijn. Probeer ook eens cider.
46. Schenk je altijd zoete wijn bij het nagerecht?
Een glas rosé champagne kan ook heerlijk zijn.
47. Welke zoete wijn past bij vruchten?
De zoete wijnen uit Bordeaux (Sauternes, Barsac) zijn zeer geschikt, zoals ook die uit de Elzas of de Loire.
48. Is er wijn die bij chocolade past?
Weinig wijnen kunnen de confrontatie met chocolade aan, behalve de zoete rode Banyuls en Maury uit Roussillon. En zoete Madeira.
49. Is er wijn die bij roomijs of sorbet past?
Alleen al de ijzige temperatuur valt moeilijk te combineren met wijn.
50. Krijg je van witte wijn makkelijker hoofdpijn?
Meestal krijg je hoofdpijn van teveel wijn. Al bevat witte wijn wel meer sulfiet, wat inderdaad tot hoofdpijn kan leiden.