Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Tenerife: een weelde aan onbekende en boeiende druivenrassen

15 september 2022

Tenerife: een weelde aan onbekende en boeiende druivenrassen


 
Wij kennen Tenerife vooral als vakantiebestemming, maar wist u dat de Canarische eilanden, en dan vooral Tenerife, één van ’s werelds boeiendste wijnregio’s zijn?

Er is natuurlijk niet zo heel veel wijnproductie, zeker vergeleken met het Spaanse vasteland, maar wat er gemaakt wordt is wel zeer interessant. Bovendien zijn er de laatste 5 jaar reuzenstappen gezet in de vinificatie, waardoor we nu echte toppers binnenkrijgen van de eilanden.
 
Wat is er nu zo speciaal aan de wijnen van de Canarische eilanden ?
  1. De druivenrassen. Tientallen druivensoorten die we elders niet kennen, komen hier wel voor.
  2. Geen Amerikaanse onderstok. Deze is in heel Europa verplicht vanwege de bestrijding van de druifluis of phylloxera, die in Europa zo erg heeft huis gehouden net voor de eeuwwisseling (1900). Op de eilanden is deze druifluis echter nooit geraakt.
  3. Vele van de moderne Europese en Amerikaanse druivensoorten hebben hun origine dus op de eilanden. Hier vinden we immers de oudste stokken van Europa!
  4. De vulkanische bodem. Alle eilanden hebben in meer of mindere mate uitbarstingen gehad van vulkanen door de eeuwen heen. De Teide is nog steeds Spanjes hoogste berg en belangrijkste vulkaan. Dit geeft een uitzonderlijk terroir met aparte eigenschappen.
  5. Atlantisch klimaat. Verschillende van eiland tot eiland, met heel wat subtropische invloeden.
 
Wil u kennis maken met de meest bekende wijnen van Tenerife? Wij werken sinds meer dan 15 jaar met het domein Viñatigo, pionier van de eilandwijnen. Met hen als gids werden er heel wat bijna verdwenen druivensoorten terug onder de aandacht gebracht en aangeplant. Sindsdien zijn er heel wat wijnmakers van de jonge generatie (Envinate, Bimbache, Puro Rofe !) in hun voetsporen getreden.
 
Hieronder onze meest typische vulkaanwijnen van Tenerife, zowel in wit als in rood. Wij hebben net onze 2020 binnen gekregen!

Listan blanco en Listan negro zijn de meest voorkomende en meest oude cépages. Probeer ze nu en laat u verleiden door de eilandwijnen.

KLIK HIER
 
Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be

 Zoek2022