Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediƫnten en gerechten

Zalm


Gebakken of gegrilde zalm kan zowel bij wit als bij rood. Zalm is een nobele vis en dus past er een nobele wijn bij: chardonnay of chenin blanc (in wit) en pinot noir (in rood).

Gepocheerde zalm (met hollandaise-saus) vraagt eerder om witte wijn.

Bij gerookte zalm passen vele types van witte wijn: pinot gris, riesling, sauvignon blanc, chenin blanc. Champagne is ook een prima keuze.
Voor liefhebbers van rode wijn zou ik opteren voor een wat zoeter type van pinot noir uit de Nieuwe Wereld (Oregon, Chili, Zuid-Afrika).

Een bekend Scandinavisch gerecht met gemarineerde zalm is "gravad lax". Wijnsuggesties: sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld (eventueel in een blend met semillon), grüner veltliner uit Oostenrijk, riesling uit de Elzas of Duitsland.