Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Franse miljardair François Pinault investeert in Napa Valley

wijnnieuws

Franse miljardair François Pinault investeert in Napa Valley

De Fransen doen Amerikaanse wijn wel eens smalend af als "Coca-Cola". Tegelijk investeren ze er in wijndomeinen.

François Pinault, Frans zakenman en miljardair, kocht eerder al de premier grand cru classé Château Latour in Pauillac, het Bourgondische domein van de befaamde wijnbouwer René Engel (dat hij omdoopte tot Domaine d'Eugénie) en het unieke Château Grillet in de noordelijke Rhônevallei. Dat laatste bezit slechts 3,5 ha wijngaard, beplant met viognier, maar is een uniek domein omdat het een eigen officiële appellatie "Château Grillet" bezit (waarmee het meteen de kleinste wijnappellatie van Frankrijk is). Het laten samenvallen van een appellatie met een domein wordt normaal nooit gedaan, het bewijst het zeer uitzonderlijke unieke terroir van dit domein. Château Grillet was eigendom van de Lyonese familie Neyret-Gachet.

Nu heeft François Pinault zijn oog laten vallen op een groot domein in het Californische Napa Valley. De naam werd niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om een investering op lange termijn vermits het de bedoeling is om de gehele wijngaard te herbeplanten.

Pinault is niet de eerste Fransman die in Californië investeert. Grote Franse champagnehuizen hebben er al grond gekocht, vooral in het koelere gebied Carneros.
toegevoegd op 28.03.2013