Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit de persoonlijke wijnkelder van invoerder Steven Kempenaers

wijnnieuws

Uit de persoonlijke wijnkelder van invoerder Steven Kempenaers

De meest gekoesterde fles uit de persoonlijke wijnkelder van Steven Kempenaers, eigenaar van de importzaak Wijnen De Kok in Lier, is de champagne Salon uit 1969, zijn geboortejaar. Maar dat is niet de enige reden waarom hij er zo gehecht aan is.
 

 

"Champagne is de meest feestelijke wijn die er bestaat, maar om mijn fles Salon 1969 te openen, zal het feest heel uitzonderlijk moeten zijn. Dit piepkleine champagnehuis is immers de absolute top in Champagne. Ik bezocht het voor de eerste keer in de jaren 90, en ik werd meteen van mijn sokken geblazen door deze unieke wijn en het unieke verhaal erachter. Ik herinner mij dat de toenmalige keldermeester een aantal oude flessen ter plaatse opende en ons liet proeven. De oudste jaargang was 1951 en het viel op hoe jong, fris en tegelijk complex hij was. Sindsdien ben ik een diehard fan van Salon.

Er wordt nog altijd maar één enkele champagne gemaakt, van één enkele druif, de chardonnay. Terwijl de meeste champagnes van drie druiven worden gemaakt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. De chardonnaydruiven van Salon zijn bovendien alleen afkomstig van de beste grand cru wijngaarden uit één enkele gemeente: Mesnil-sur-Oger in de Côte des Blancs, de champagnestreek waar de chardonnay de beste resultaten geeft. De meeste champagnes bevatten druiven uit verschillende wijngaarden van verschillende gemeenten.

Maar dat is niet alles: Salon wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. Het huis bestaat nu ruim honderd jaar, en er werden nog maar een veertigtal champagnes uitgebracht, waaronder deze 1969.

Dat alles maakt van Salon een echt unieke champagne. Niet te verwonderen dat hij zo gegeerd is overal ter wereld. Maar hij wordt slechts in een beperkte hoeveelheid gemaakt: 60.000 flessen per jaar. Daardoor zijn de prijzen geëxplodeerd. Mijn 1969 moet vandaag tussen 4.000 en 5.000 euro waard zijn. Maar ik denk er niet aan om hem te verkopen. Ik kreeg hem trouwens cadeau van mijn vrouw voor mijn 40ste verjaardag.

Salon werd voor het eerst gemaakt in 1905 door een zekere Eugène Aimé Salon, de zoon van een smid. Niets liet vermoeden dat hij in de wijnsector terecht zou komen. Maar hij droomde van een champagnehuis, en investeerde in twee kleine wijngaarden in Mesnil-sur-Oger, één hectare in totaal. Na zijn dood in 1943 bleef Salon een tijd in de familie, en werd in 1988 gekocht door de groep Laurent-Perrier, die de erfenis van de stichter minutieus in ere houdt. Druiven komen nog altijd uit de allereerste twee kleine wijngaarden van de stichter.  

Ook mijn wijnhandel werd opgericht door iemand van wie je niet zou verwachten dat hij in de wijn zou belanden: Eddy De Kok, een electricien. Maar hij had een grote passie voor wijn. Ikzelf ben een sommelier en nam zijn zaak over in 2002. Ik heb ze dan uitgebouwd en uitgebreid tot wat ze vandaag is geworden.

Omdat 1969 mijn geboortejaar is, heeft deze Salon ook een emotionele betekenis voor mij. Tegelijk is dit het jaar dat Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won, de eerste man op de maan landde, de Beatles hun laatste publieke optreden gaven en het legendarische festival van Woodstock plaatsvond. Allemaal redenen waarom het voor mij moeilijk zal zijn om het geschikte feest te vinden om deze champagne te ontkurken."

 

 

 

 

 
toegevoegd op 24.10.2022