Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bollinger lanceert zijn R.D. 2007: een schitterende champagne

wijnnieuws

Bollinger lanceert zijn R.D. 2007: een schitterende champagne

Een oud millésime met een zeer lage dosering die vlak voor de commercialisering wordt ontgist: dat is de cuvée R.D. (Récemment Dégorgé) van Bollinger. Onlangs lanceerde Bollinger zijn R.D. 2007. Een prachtig millésime met druiven van een ongelooflijke kwaliteit.

In 2007 was de oogst een van de vroegste die de Champagnestreek in meer dan een eeuw had gekend – én de druiven waren van een ongelooflijke kwaliteit. Het contrast tussen de intense, kruidige aroma’s, fruittoetsen, brioche en honing en de frisheid van de wijn garanderen complexiteit en doen de wijn zinderen van energie. Die energie zie je in de mooie, intense, amberkleurige schitteringen, je ruikt ze in de waaier aan kruidige aroma’s die zich in de neus ontplooien, en je proeft ze in de levendige, krachtige aanzet met toetsen van witte pruim, walnoot en anijs, met een aangename frisheid en grote spanning. Deze wijn is samengesteld uit 70 % pinot noir en 30 % chardonnay van 14 cru’s, waarvan 91 % grand cru’s en 9 % premier cru’s.

Ontstaan van de cuvée R.D.

Terwijl de meeste champagnehuizen innoveren door hun flessen een originele vorm te geven, besluit het Huis Bollinger in plaats daarvan op te vallen door de smaak van zijn wijnen. Oudere wijnjaren waren vroeger niet bepaald ‘in de mode’, maar in 1967 deed mevrouw Bollinger precies wat bij haar pioniersgeest paste: ze commercialiseerde een oude millésime uit 1952 die recent was ontgist en als extra brut was gedoseerd. Zo zette ze haar visie kracht bij: het prestige van het Huis Bollinger schuilt in de wijn zelf, niet in de verpakking. Mevrouw Bollinger liet op die manier de hele wereld genieten van een totdantoe ongeziene degustatie-ervaring, waarbij een heerlijke frisheid in de mond (dankzij de natuurlijke aciditeit van de druiven bij de oogst en de extra-brutdosering) prachtig contrasteerde met de intense aroma’s van een hoogwaardig millésime. Dit was een revolutie waarmee het huis niet alleen duidelijk zijn stijl definieerde, maar ook zijn stempel op de champagnewereld drukte. Met deze millésime ontstond ook de definitieve naam van de cuvée: Bollinger R.D. Voor het eerst in de geschiedenis werd de ontgistingsdatum vermeld op het etiket.

Hoe wordt de R.D. gemaakt?

Een van de vijf pijlers van het Huis Bollinger is ‘tijd’. Tijd om geduldig te zijn, tijd om te wachten. Want voor de grootste millésimes is tijd cruciaal. Alleen als de wijn genoeg tijd krijgt, kunnen de aroma's zich ten volle ontwikkelen. Daarnaast is er het cruciale tijdstip van de ontgisting, dat heel precies bepaald moet worden. En ook het tijdstip van de degustatie is belangrijk. Ofwel ontdek je  Bollinger R.D. in het jaar na de ontgisting en dan heeft de wijn een bijzonder aroma met complexe fruittoetsen. Ofwel laat je de fles nog enkele jaren in de kelder rusten, en in die tijd onthult de cuvée dan de volle diepte van zijn aroma’s.
Bollinger R.D. is een combinatie van drie elementen: een recente ontgisting, een perfecte controle over de tijd, en zeldzaamheid.
- Zeldzaamheid van de geselecteerde wijnjaren, want slechts sommige wijnjaren krijgen het label ‘R.D.’.
- Zeldzaamheid van de volumes, want elk wijnjaar wordt er slechts een beperkte flessenreserve geproduceerd, die met de hand geroerd en ontgist wordt.

Culinaire combinatie met saffraan

Als ode aan de pioniersgeest van mevrouw Bollinger, die de sommeliers in haar tijd de aanbeveling gaf om R.D. tijdens een maaltijd te degusteren, heeft het huis de saffraan van de Corsicaanse producent Sylvain Martinez Ciccolini geselecteerd om bij de smaak van het millésime 2007 aan te sluiten.
- Saffraan is de zeldzaamste, meest vermaarde specerij ter wereld.
- Saffraan is een uitzonderlijk product uit een specifieke streek.
- Saffraan kent een korte bloeiperiode en snelle oogst, gevolgd door een droogproces om alle aroma’s, smaken en de typische saffraankleur te behouden.
- Om saffraan volledig tot zijn recht te laten komen, moet hij minstens zes maanden rijpen.
- Saffraan zorgt met zijn pikante toetsen voor een aromatische energie.
Het ‘rode goud’ (zoals saffraan ook genoemd wordt) is een perfecte weerspiegeling van de kruidige toetsen in de Bollinger R.D. 2007. Het Huis Bollinger heeft de originele keuze gemaakt om samen te werken met de Nederlandse tweesterrenchef Soenil Bahadoer (‘The Spicy Chef ’) om deze combinatie van Bollinger R.D. 2007 en saffraan verder uit te werken.

Download
Lanceringsbrochure Bollinger R.D. 2007

 

toegevoegd op 25.03.2021