Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Waanzinnige wijnwinkel in Venlo

In de zuidoostelijke uithoek van Nederland, vlakbij de grens met Duitsland en België, ligt het stadje Venlo. In het centrum daarvan ligt de Klaasstraat. En in die straat, op het nummer 14, bevindt zich de meest onwaarschijnlijke wijnwinkel die u in uw hele leven hebt gezien. En wellicht zàl zien.

De gevel laat dit nochtans niet vermoeden. "Bert en Joep Dielen" staat erop. En ook: "Anno 1901". Vader Joep (intussen overleden) nam deze oude "slijterij-wijnhandel" van een kennis over in 1959. Eén jaar later werd Bert geboren. Hij groeide op boven de winkel. Al heel vroeg raadde zijn vader hem aan om zijn spaargeld niet op de bank te zetten, maar er port mee te kopen. Port is vandaag nog altijd een specialiteit van het huis, de jaargangen gaan terug tot 1935. Maar Bert werd een nog extremer wijnfanaat dan zijn vader. Hij kwam in 1980 in de zaak en breidde het aanbod van wijnen spectaculair uit. Met een waanzinnige collectie van ruim 30.000 wijnen tot gevolg, verdeeld over 3.000 verschillende referenties. Die zette Bert, van bij de start van het internet, online. Een blitze website is het niet, integendeel: hij ziet er even ouderwets uit als de winkel. Maar als je de lange lijsten van topwijnen vòòr je ogen ziet defileren, val je van je stoel van verbazing. Geen wonder dat de naam Dielen bekend werd bij wijnfanaten overal ter wereld. Hier vinden ze wijnen die ze nergens anders meer vinden.

Slechts een miniem gedeelte ligt in de winkel zelf, want die is te klein. Een ander deel ligt in de kelders daaronder. Nog een ander deel in een huis verderop in de straat: de gewelfde kelder met daarboven twee verdiepingen liggen allemaal vol wijn. Een loods van 300 vierkante meter herbergt de rest.

Van hieruit verstuurt Bert elke dag exclusieve wijnen naar particulieren en restaurants over de hele wereld, tot in Japan en Amerika toe. Vanuit het kleine Venlo.

"Tja, de winkel is hier begonnen en dat hebben we zo maar gehouden", zegt Bert, "Maar eigenlijk ligt Venlo heel centraal, op het kruispunt van België, Nederland en Duitsland. Heel wat internationale transportbedrijven zijn hier gevestigd."

Van hieruit trekt Bert ook vaak op reis naar wijnlanden. In sommige jaren proeft hij meer dan 10.000 wijnen. Hij heeft contacten overal ter wereld, koopt rechtstreeks op wijndomeinen, maar ook bij particulieren en restaurants die wijnen te koop aanbieden, en via makelaars.

Zo verzamelt hij de grootste namen uit Bourgogne, Bordeaux, Champagne, Italië, Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Bepaald indrukwekkend is zijn collectie van het beroemde domein Zind-Humbrecht in de Elzas. Hij heeft madeira's die teruggaan tot de negentiende eeuw.

Zeer uitgebreid is het aanbod uit Châteauneuf-du-Pape, Australië en Californië. Ongetwijfeld omdat Bert zelf een liefhebber is van krachtige wijnen ("heftige wijnen", noemt hij ze). In Australië laat hij zelfs wijnen maken onder zijn eigen naam: "Dielen Grenache", "Hommage Joep Dielen Old Vine Shiraz", en met 40 jaar oude cognac versterkte shiraz en grenache die hij "Heaven on Earth Dielen Cuvée Fortified" noemt.

Een oudere man komt in de winkel: hij wil champagne. "Maar ik ken er niet zoveel van", fluistert hij, "Zou ik brut of demi-sec nemen?"

Bert, die de grootste wijnen van de wereld kent, legt vriendelijk uit wat het verschil is tussen "brut" en "demi-sec". De man kiest voor de zoetere variant en gaat gelukkig naar buiten.

"Enkele dagen geleden bestelde een Duitse particulier een lading van de duurste wijnen, ik moest die leveren op zijn privé-jacht dat aangemeerd lag in Hamburg", vertelt Bert, "En nu help ik een oudere inwoner van Venlo die misschien wel voor de eerste keer in zijn leven champagne koopt. Prachtig toch?"

www.dielen.nl