Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Clos d'Opleeuw

wijntips

Clos d'Opleeuw

België

Al sinds 1990 bouwt Peter Colemont stap voor stap, jaar na jaar, aan zijn droom: een Belgische witte wijn maken op het niveau van een witte bourgogne. Eerst met een piepklein wijngaardje van 4 are in zijn tuin, vervolgens met een groter perceel van 1 hectare, dat hij in zijn dorp Gors-Opleeuw kon kopen. Er stonden fruitbomen op, het was verwilderd en overwoekerd, maar ooit had het gediend voor wijnbouw. Alle natuurlijke factoren zijn er immers gunstig voor: een zuidelijke expositie, een prima bodem van leem en kalk, en een helling voor een goede afwatering. Het perceel is ommuurd en dus kon Colement zijn nieuwe wijngaard, naar Bourgondische traditie, "Clos d'Opleeuw" noemen.

Colemont is leraar biologie en docent wijnkennis. Al zijn vrije tijd gaat op aan zijn eigen wijn, want Colemont gaat maniakaal zorgvuldig te werk. Hier gaat het echt, letterlijk, om handgemaakte wijnen: hij doet alles zelf, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder, tot etikettering, verkoop en levering toe.

Maar zijn inspanningen hebben geloond, (nog) niet financieel maar wel mentaal. Zo wordt hij genoemd als beste wijnmaker van België in het internationale "Wine Report" van de Engelse wijnschrijver Tom Stevenson (auteur van het standaardwerk The New Sotheby's Wine Encyclopedia). De Belgische sommeliers zijn het daarmee eens: zijn wijnen staan op de wijnkaart van verschillende sterrenrestaurants in ons land. Volkomen terecht: Colemonts wijnen zijn een toonbeeld van zorg en deskundigheid, maar ook van talent en feeling. Als Belg kan je zijn wijnen zonder blozen schenken: ze vallen niet uit de toon naast hun grote voorbeeld, de witte bourgognes. Een opmerkelijke prestatie in een land dat toch duidelijk minder begunstigd is door de natuur. De wereldbekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson, op bezoek in ons land, proefde de wijn van Colemont blind en dacht dat het een Puligny-Montrachet was, een van de meest befaamde witte bourgognes.

Hoewel hij zijn druivenranken al minutieus verzorgt, selecteert Colemont bij de oogst alleen de allerbeste druiven voor zijn wijn. Na de gisting gaat de wijn in kleine vaten van Frans eikenhout. Op één vat na – het typeert Colemonts zin voor detail: elk jaar laat hij één vat maken van Belgisch eikenhout uit een nabijgelegen bos, als eerbetoon aan het eigen terroir. Hij maakt verstandig gebruik van eikenhout: het is niet allemaal nieuw, want dat geeft teveel houtaroma aan de wijn. Evenwicht, daar streeft hij naar in alle stadia van het wijnproces. Peter wil zijn wijn niet filteren, omdat daardoor smaakexpressie verloren gaat. Daarom heeft de wijn één jaar nodig om volledig te bezinken. Colemont wacht geduldig, pas dan bottelt hij.

De productie van Clos d'Opleeuw is zeer beperkt: 2000 tot 2500 flessen per jaar.


Invoerders:
Gegevens domein
Clos d'Opleeuw
www.clos-d-opleeuw.be