Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is wijn in een magnum beter?

wijnnieuws

Is wijn in een magnum beter?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja. Wijn - ook champagne - is inderdaad beter in een magnumfles. De smaak is ronder, rijker en evenwichtiger, de textuur zachter en fluweliger, de structuur homogener.

Tegelijk is magnum ook een fijn formaat om op de tafel te zetten: het geeft een exclusiever en luxueuzer gevoel dan de gebruikelijke fles van 75 centiliter, en je maakt je genodigden duidelijk dat je hen extra wil verwennen. Een magnum doe je trouwens alleen open als je bezoek hebt: voor twee personen is hij te groot. Een magnum bevat immers anderhalve liter wijn, het equivalent van twee flessen van 75 centiliter.

Hoe komt het nu dat wijn in een magnum beter is? Omdat hij er beter in rijpt. Dat heeft te maken met de verhouding van het volume wijn ten opzichte van de zuurstof. In een magnum dringt er relatief minder zuurstof binnen, waardoor de wijn trager en gelijkmatiger rijpt.

Daarom komt het voordeel van een magnum alleen maar tot zijn recht bij goede wijn die een zekere rijpingstijd achter de rug heeft. Wijn die net gebotteld is in een magnumfles zal niet veel verschillen van jonge wijn in een fles van 75 centiliter. Ook slechte wijn, of wijn die niet gemaakt is om te rijpen, haalt geen voordeel uit een groter formaat.

Magnums zijn bij uitstek geschikt voor wijnen die je echt goed vindt en die je lang in je kelder wil bewaren, om ze dan boven te halen bij speciale gelegenheden. Ook als investering zijn ze interessant, want op veilingen brengen ze doorgaans meer op. Een groter formaat heeft ook nadelen. Een magnum kost doorgaans meer dan twee flessen van 75 centiliter. En je bent onmiddellijk meer geld kwijt als de fles "kurk" blijkt te hebben.

Een logische vraag is nu: als een wijn in magnum beter smaakt, smaakt hij dan nòg beter in nòg grotere formaten? Zo heb je de dubbele magnum van 3 liter, "jeroboam" genaamd. Of nog groter: de "mathusalem" (6 liter), "salmanazar" (9 liter), "balthazar" (12 liter) of "nabuchodonosor" (15 liter), namen van bijbelse origine die je vooral in Champagne tegenkomt. Er bestaat zelfs een formaat van 30 liter, het equivalent van 40 flessen, "melchizedek" of "midas" genaamd.

Maar laat je niet verblinden door dergelijke megaflessen, zeker niet als ze champagne bevatten. Champagne ontstaat door een tweede gisting van witte wijn in een fles van 75 of 150 centiliter. Pas na de rijping en op het moment dat een klant er specifiek om vraagt, wordt hij overgegoten in grotere flessen. Waardoor het kwalitatieve voordeel vervaagt. Maar deze monsterformaten worden natuurlijk zelden gevraagd omwille van de kwaliteit van de inhoud, wel omwille van het spektakel. En van de indruk die je daarmee op anderen maakt. Hou het dus maar bij een magnum: dat is groot genoeg.