Da’s het minste wat ik kan zeggen over de Clarete van Oscar Alegre en Eva Valgañón,de origineelste rosé uit Rioja.
Dit is immers niet echt een rosé zoals we hem normaal kennen, dwz een wijn van rode druiven die kort schilcontact hebben gehad. Neen, dit is een veel serieuzere wijn, die meer dan 100 jaar geleden veel algemener was dan vandaag.
De druiven zijn afkomstig vanéén wijngaard van 80 jaar oud,waar rood en wit door elkaar staan geplant.
In plaats van ze apart te vinifiëren, hebbenOscar en Evaer een coupage van gemaakt, à l’ancienne: de witte Viura wordt ontsteeld en vergist samen met de Garnacha (en een beetje Tempranillo) die met volle trossen in de cuve gaan. Na een 3 dagen maceratie, wordt er tot 65% geperst, waarna de gisting volgt (enkel met natuurlijke gisten van de wijngaard) op cementen cuves.
Het resultaat? Deze Alegre-Valgañón Clarete 2023.
Pas op, dit is een verfrissende wijn (het etiket zegt het zelf : “Refresca que da gusto”), maar van een veel serieuzer kaliber dan een normale rosé. Jaargang 2022 scoorde bij James Suckling94/100, zeldzaam voor een Clarete!
Dit is eengastronomische rosé met een mooie complexiteit.Eentje die bovendien tijd nodig heeft. Dus om eerlijk te zijn, gaat hij volgend jaar beter zijn dan nu. Beetje evolutie doet hem goed.
Er is een kleine productie van nauwelijks 6000 flessen en daarvan komt jaarlijks ongeveer 1/10 naar België. Grijp uw kans en leg deze originele Clarete à l’ancienne in uw kelder!Voor de prijs moet u het in ieder geval niet laten!