Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Witte bourgogne te duur? Ontdek deze witte Priorat.

30 juni 2025

Witte bourgogne te duur? Ontdek deze witte Priorat.


De Catalaanse “Coche-Dury” 
De witte wijnen van topmillésime 2021 van
Ester Nin, nu met hoogste scores ever! 
Vorige maand was ik onder een schitterende blauwe lentehemel op bezoek in het uitgestorven dorpje Selma. De wijngaarden lagen er schitterend bij.
Ik had geluk, want het heeft dit voorjaar in Spanje al bijna evenveel geregend als bij ons (het werd wel tijd!).
Ik bezocht de wijngaarden van Terra Vermella en Selma, 2 mythische wijnen die door Parker al vergeleken werden met Coche Dury, Leflaive en Duitse Rieslings.

Hoog op de bergkam met zicht op zee, voel je de zeebries die verkwikking brengt bij de hoge temperaturen.

Dat is ook te zien aan de alcoholgehaltes: zowel Terra Vermella als Selma 2021 zitten op 12%. Zeer ongewone alcoholgehaltes voor Mediterrane wijnen…

Dit is een project van Ester Nin en Carles Ortiz, 2 gepassioneerde wijnmakers die vooral bekend zijn voor hun topwijnen uit de Priorat (Planetes etc…).

Ester is echter afkomstig van het kleine dorpje Pla de Manlleu, in het Montmell gebergte, ongeveer een uur ten zuiden van Barcelona.

Om haar ouders en haar roots te eren begon ze hier dan ook witte wijn te maken die vandaag op wereldniveau staat en waar de sommeliers in de Spaanse toprestaurants voor staan te dringen.

Sinds het begin werkt Ester volledig in biodynamie.
En, by the way, voor de kenners, Ester is ook van in het begin al, de oenologe van Clos Erasmus én van de eerste jaargangen van Enric Soler zijn witte topper NUN. 
 

En kijk, Gutiérrez, de taster voor R.Parker.com is eindelijk voor de eerste keer in El Pla de Manlleu geweest, het dorp waar ik zelf ook mijn hart verloren ben (ik heb er een kleine Masia in de bergen met uitzicht op Selma !).

Zie wat hij schrijft:
Pla de Manlleu
After Penedès, I headed for Priorat, but to my surprise, I made a quick comeback to Penedès. But I saw a different Penedès, something I had never seen, a part of the region that is very different. I’m talking about the Pla de Manlleu. Ester Nin, from Familia Nin-Ortiz in Priorat, comes from that specific part of Penedès. Her brother is still a grape grower there. But her heart was always at her birthplace, and years ago, she planted a vineyard, Selma, in the heart of Pla de Manlleu.
The Selma vineyard from Familia Nin-Ortiz in Pla de Manlleu
The vineyard is at much higher altitude and in a much cooler zone, and it’s also in the middle of a forest. The traditional grape variety in the zone is a particular strain of Parellada, a mountain Parellada, or Parellada Montonega. We’re talking about a vineyard at 750 meters above sea level, where Xarel.lo didn’t use to ripen (with climate change that might not be the case in the future), and the hardy strain of Parellada keeps very low alcohol and high acidity, which is a kind of natural acidification for base wines to produce sparkling wines.
 
Their wines from there are simply stunning, both Selma, which has a blend of unusual grapes, and Terra Vermella, which is 100% Parellada Montonega, fresh and vibrant. I could feel the cold weather as I tasted in the vineyard, and as the sun went down, it was really cold and I had to resort to wearing hats and gloves, where in Priorat we had been in T-shirts.
 
Wij hebben elk jaar een kleine allocatie van 120 flessen van elk van deze 2 witte topwijnen. De 2021 werden dit weekend gescoord door R.Parker.
Onze ervaring met oudere jaargangen heeft ons geleerd dat ze zonder probleem 15 jaar kelderrust aankunnen en heel mooi verouderen.
Ik proefde samen met Carles de Selma 2008 en Terra Vermella 2014.
Top, met zelfs nog verouderingspotentieel!

Onwaarschijnlijk!

Dit zijn onze meest zeldzame en mineralige witte wijnen met een hoekje af.

Lees hier wat R.Parker al eerder schreef over de Terra Vermella (100% Montonega)
"This is also from the Pla de Manlleu zone of Penedès but is sold without appellation of origin. It has a slightly closed and faintly reductive personality with notes of toasted sesame seeds, gunpowder, smoke and flint a little à la Coche-Dury/Leflaive or some German Rieslings, with some diesel-like, mineral hints."
Dit zegt hij nu, terwijl hij beide wijnen hun hoogste score ooit geeft:
Selma 2021: 96/100
The 2021 Selma has an explosive nose of tangerine peel and is aromatic, fresh, nuanced, complex and very different from any other white from Penedès. Indeed, the zone is completely different from the rest of Penedès; it's much higher (750 meters) and cooler (I tasted in the vineyard, and it was freezing!), and the wines have the freshness and that citrus acidity. The palate is vibrant, precise, sharp and tasty, with tangerine flavors and a long, dry and chalky finish. 1,900 bottles produced.
Terra Vermella 2021: 95/100
The 2021 Terra Vermella was produced with Parellada Mantonega from a vineyard from Ester Nin's brother, a vineyard surrounded by forest. They select the grapes from head-pruned vines that ripen better and achieved a wine with 12.3% alcohol and a pH of 3.0. It's a mineral white with an absence of fruit, and it has a vertical palate, sharp and vibrant. 1,380 bottles produced.
 

 

 

 

Terra Vermella
2021
D.O.Q. Priorat
(Max 6 flessen per klant)

 

49,33 €

Bestel hier
 

 

 

 

Selma
2021

D.O.Q. Priorat
(Max 6 flessen per klant)

 

68,85 €

Bestel hier
 
Bekijk hier alle wijnen van Nin i Ortiz
 




Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be

 



Zoek



2025