Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Merkwaardige wijnfles, verrassende kwaliteit

wijnnieuws

Merkwaardige wijnfles, verrassende kwaliteit

Ze heet Bocksbeutel, wat letterlijk vertaald "balzak van een bok" betekent. Maar de term zou afgeleid zijn van het Oudduitse Bockesbeutel, waarmee men een zak voor gebedenboeken benoemde. Eigenlijk komt deze wijnfles met haar korte hals en dikke ronde buik een beetje komisch over. Je verwacht niet dat ze kwaliteitswijn bevat.

Ze doet denken aan de zoeterige Mateus rosé die ook in zo'n fles wordt verkocht. De Bocksbeutel is bovendien moeilijk te stapelen. En in een winkelrek wordt ze niet graag gezet omdat ze in de breedte algauw de plaats van drie wijnflessen inneemt. Kortom: de Bocksbeutel heeft niets dan nadelen.

Maar desondanks blijft het Duitse wijngebied Franken - het enige wijngebied in de bierstaat Beieren - vasthouden aan de eeuwenoude traditie om haar hoofdzakelijk witte wijnen te bottelen in deze merkwaardige fles.

Het eerste domein dat haar wijn in een Bocksbeutel aanbood, was Bürgerspital zum Heiligengeist, ergens rond het einde van de achttiende eeuw. De bedoeling was om wijn van de regio Franken een eigen, herkenbare identiteit te geven: marketing avant la lettre. Vandaag is Bürgerspital zum Heiligengeist nog altijd een topdomein in Franken. En haar wijnen worden nog altijd in Bocksbeutels verkocht.

Hoewel een Bocksbeutel er kleiner uitziet, bevat ze 75 centiliter wijn zoals een gewone wijnfles. Ze wordt meestal afgesloten met een schroefdop, niet met een kurk.
De wijn is meestal van het druivenras silvaner of riesling. Silvaner wordt niet beschouwd als een nobel druivenras. In de Elzas bijvoorbeeld geldt wijn van silvaner als een eenvoudige instapwijn. Maar de druif heeft een lange voorgeschiedenis in Franken, ze werd hier voor het eerst aangeplant in de zeventiende eeuw. Plaatselijke wijnbouwers maken er een erezaak van om er betere wijn van te maken dan elders. Daarvoor beperken ze in de eerste plaats het oogstrendement. Dan nog blijft wijn van silvaner licht en fragiel, maar de beste wijnbouwers slagen erin om zuivere, expressieve en minerale wijnen af te leveren. 

Ook riesling is in Bocksbeutel verkrijgbaar, en dat wordt wel als een nobele druif beschouwd. Velen vinden het zelfs de nobelste druif voor witte wijnen ter wereld. Zelfs riesling uit een topwijngaard wordt soms in een Bocksbeutel gebotteld. Je kan echt wel verrast zijn over de kwaliteit die uit zo'n merkwaardige fles komt.

 

Goede wijnen in Bocksbeutel vindt u bij Weingut Am Stein, invoer: www.cavesdefrance.be

Invoerders:
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
toegevoegd op 29.04.2018