Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ontdek de Château Rayas van Spanje

15 oktober 2025

Ontdek de Château Rayas van Spanje


Finca l'Argatà 2022
De Spaanse Château Rayas
De 2 broers Anguera werken op dit moment op een niveau dat zijn gelijke niet kent in Spanje.
Tijdens mijn laatste bezoek deze lente waren er niet toevallig ook één van ’s werelds bekendste wijnjournalisten samen met de importeur uit de UK en uit Canada.

We proefden de nieuwe wijnen van 2022. Naast grote cultwijnen uit de hele wereld: Rayas, Mugnier, Haut Brion, Roulot, Overnoy, en vele anderen…

Het werd een zware werkdag ?…
Waarom maak ik de vergelijking met Rayas, dé grootste Grenache-cultwijn uit Frankrijk?

Er is veel Grenache ofte Garnacha/Garnatxa/Granatxa in Spanje. Velen werken op topniveau en flirten met de stijl van Rayas.
Dani Landi is met zijn Comando G de bekendste.

Ook hier wordt er biodynamisch en non-interventionistisch gewerkt.
 
Maar de Anguera-broers gaan nog een stapje verder. 

Ze maken vandaag nog ¼ van de kwantiteit die ze 10 jaar geleden maakten, met dezelfde wijngaarden. Ze zagen net het licht tijdens een bezoek in 2019 aan Château Rayas. Ze komen trouwens heel goed overeen met de eigenaar Emmanuel Reynaud.

Ze werkten toen al biodynamisch en non-interventionistisch, maar plukten vroeger omdat de zomers al maar warmer werden en de druiven almaar sneller rijpten. Ze wilden op die manier een frissere stijl Grenache maken.

Tijdens hun bezoek zagen ze dat ze verkeerd bezig waren. Wat men bij Rayas deed, was net hetzelfde wat ook hun grootvader al deed in de jaren 50 en 60. De druiven moeten de kans krijgen om te rijpen. En dat is tot het begin van de herfst, begin oktober. 
Als je daardoor de helft van de opbrengst verliest, het zij zo, maar dat is de enige manier om wijnen te krijgen met identiteit en een volledige fenolische rijpheid.

Dus vanaf de oogst van 2020 veranderden ze radicaal hun oogsttijd.

Ze plukten niet meer eind augustus, zoals de meerderheid in Montsant, maar wachtten tot begin oktober…

En verloren bijna de helft van hun al magere oogst. Vervolgens werd de opbrengst van volledige druiventrossen vermalen in een door hen ontwikkelde kleine verhakselmachine.
Er wordt dus laat geplukt en niet meer ontritst. Meer dan de helft van de druiven zijn op dat moment alvolledig rozijntjes geworden.

Vroeger werden die eruit gehaald wegens zogezegd overrijp. Het resultaat wordt dan lang gegist met vanzelfsprekend enkel natuurlijke gisten.

De kleur van de wijnen is heel lichtrood, maar de aroma’s zijn rijp en Mediterraan.

Heerlijk!

De wijnen zijn licht van kleur, maar stevig van body, lengte en complexiteit.

Volgens hen komt de fraîcheur nu van de herfstkoude begin oktober en niet van het onrijpe plukken in augustus. Dus hoge alcoholgraad in de wijn, maar toch elegant en evenwichtig.

Net zoals… juist, bij Château Rayas.
 
Er is echter nog één ding dat ik hen aan het verstand moet brengen: ze zijn net als ik rotsvast overtuigd van de kwaliteit van hun wijnen en hun werkwijze, maar ze willen absoluut geen stalen sturen naar R. Parker en company.

Nochtans heel belangrijk voor ons allemaal. Want mij gelooft u niet dadelijk,tenzij R. Parker er ineens 99/100 tegenaan gooit; dan wordt het ineens geloofwaardig wat ik zeg ?.

Welaan dus, voor deze wijn moet u het zonder Parkerscore stellen.

Maar; voor de 2022 is er één zeer groot voordeel: u heeft intussen al de 2020 of 2021 geproefd. Dus U weet gewoon dat dit fenomenaal is.

As simple as that. Het is in ieder geval mijn ding…!!
 

Onze Catalaanse cultwijn:

 

 

Joan d'Anguera
Finca l'Argatà 
2022


Montsant
 

€ 43,02

Bestel hier
 
Bekijk hier alle wijnen van Joan d'Anguera
 
Zet ook onze herfstdegustatie reeds in uw agenda:
U kan proeven, vergelijken, kopen én dadelijk uw wijnen meenemen.
 




Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be