Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Welke voorzorgen moet je nemen tijdens een wijnreis?

wijnnieuws

Welke voorzorgen moet je nemen tijdens een wijnreis?

Reizen mag weer, zij het met restricties. En dus kunnen onze landgenoten zich weer aan een van hun favoriete vakantiebezigheden wijden: wijntoerisme. Maar let op: reizen langs wijndomeinen kunnen slecht aflopen indien je bepaalde regels niet in acht neemt. En dan heb ik het niet over dat virus.

De eerste belangrijke regel is: drink tijdens je bezoeken geen druppel wijn. Zeker als je per dag verschillende domeinen aandoet, dien je consequent elke slok na het proeven weer uit te spuwen. Denk nooit: het is maar een klein slokje. Want het aantal kleine slokjes loopt ongemerkt op. En kan 's avonds voor een onaangename verrassing zorgen, zowel in het hoofd als in de maag.

Het bezoeken van wijndomeinen gaat immers vaak gepaard met tussentijdse ritten in warm weer langs bochtige en onverharde wegen. Soms gecombineerd met een hobbelige rit in de 4x4 van de wijnbouwer door zijn wijngaard. Dat alles samen kan je spijsverteringsstelsel grondig door elkaar schudden, en dan is het beter dat zich daar geen alcohol in bevindt.

Vergeet ook niet dat, zelfs als je de wijn uitspuwt, er altijd wat wijn in je maag terechtkomt. Vandaar dat je tussen al dat proeven door voldoende water moet drinken. Zelfs 's avonds bij het diner, als de riem er even mag af, pleit ik voor matigheid, zowel in wijn als in voeding. Want morgen is er weer een dag.

Altijd weer zijn er wijnreizigers, ook als ze professioneel actief zijn in de sector, die menen dat het niet noodzakelijk is deze regels te volgen. Meestal zie ik de eerste dag al met wie het fout zal aflopen: zij die de wijn niet consequent uitspuwen, al te gretig zijn aan tafel, en ten slotte die heel speciale eau-de-vie niet afslaan die de wijnbouwer na de maaltijd aanbiedt. Ik heb al menig wijnreiziger gezien die de dag erna in de slingerende tourbus groen uitslaat en er dringend uit moet omdat zijn maag in opperste verwarring verkeert.

Een andere tip is: zorg ervoor, zelfs bij warm weer, dat je een warme trui bij hebt. Want in wijnkelders kan het flink koud zijn. En als je verschillende keren per dag van de warmte in de koude terechtkomt, en vice versa, dan riskeer je een loopneus. Met als gevolg dat je niets meer ruikt of proeft. Wijnreis voorbij.

Een laatste, heel belangrijke tip: zeg nooit tegen een wijnbouwer dat je zijn wijn niet goed vindt. Het is alsof je over zijn kind zou zeggen dat het lelijk is. Spuw de wijn gewoon uit, dat is sowieso gezonder tijdens een wijnreis. Vergeet dan niet om afstand te houden: anderhalve meter moet volstaan.

 

 

 

toegevoegd op 07.09.2020