Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Feestelijke mix

wijnnieuws

Feestelijke mix

Geproefd en goedgekeurd voor de feesttafel, van aperitief tot digestief.

Aperitief

(1) De Spaanse invoerder La Buena Vida lanceert Bonanto, een artisanaal aperitief op basis van wijn en een distillaat van kersen. Wordt on the rocks gedronken, en met cava, tonic of soda.

- Bonanto - € 18,91 - labuenavida.be


(2) Een gin-tonic? Ook de kwaliteit van de tonic is belangrijk. Bermondsey Tonic Water is een Engelse tonic waarbij echte schors van de kinaboom weekt in zuiver water zodat de kinine op natuurlijke wijze vrijkomt.

- BTW Tonic Water (20 cl) - € 1,59 - wijnhuisvandenbulcke.be


(3) Mag de feestchampagne duurder zijn? Dit familiale domein en deze champagne van 100% chardonnay horen bij de absolute top van Champagne. 

- Agrapart & Fils - € 44,50 - boutelegier.be

 

Voorgerecht

(1) Witte bourgogne uit een minder bekende streek, en dus minder duur dan de bekendere namen. Ideaal bij alle visgerechten.

- Domaine Belleville, Rully 1er Cru 2016 - € 24,99 - vinesse.be


(2) Rode en witte bourgogne uit het dorpje Bray dat amper 120 inwoners telt. De wijnen van dit biodynamische domein zijn een en al puurheid en finesse, en daarom zeer geschikt voor het begin van de maaltijd.

- Domaine Boisseau, Mâcon-Bray 2016 - vanaf € 16 - oenologic.be

 

Hoofdgerecht

(1) Twee rode wijnen uit Bourgogne en twee uit Bordeaux: kwaliteit voor de feesttafel tegen een verantwoorde prijs.

- Bachelet-Monnot, Bourgogne 2015 - € 20,30 - cavesdefrance.be. De druiven werden mooi rijp in 2015, en daar getuigt deze bourgogne van. Dit domein werd in 2005 opgestart door twee broers uit een wijnbouwersfamilie.

- Château de la Charrière, Santenay 1er Cru 2014 - 23,92 - dulst.be. Een combinatie van kracht en finesse, deze bourgogne van de familie Girardin, die al 13 generaties wijn maakt in deze zuidelijke gemeente van de befaamde Côte d'Or.

- Château Villars, Fronsac 2015 - € 15,49 - magnuswijnen.be. Sinds 1812 in handen van dezelfde familie, gelegen in Fronsac vlak bij St-Emilion en Pomerol. Krachtige wijn met 14,5% alcohol, ideaal bij haarwild zoals haas en hert.

- Les Jardins de Soutard, Saint-Emilion 2012 - € 21,36 - cavesdefrance.be. Tweede en goedkopere wijn van Château Soutard, een grand cru classé uit Saint-Emilion die na zes jaar rijping al mooi op dronk is.


(2) Champagne bij wild? Het kan!

- Baron Dauvergne "Oeil de Perdrix"- € 30,95 - wijnhuisvandenbulcke.be. "Oeil de perdrix" (patrijzenoog, verwijzend naar de lichtroze kleur) is een bijna uitgestorven traditie van champagnes die traditioneel gedronken worden bij vederwild.

- Ulysse Collin "Rosé de Saignée" - € 70 - oenologic.be. Krachtige rosé champagne van een klein champagnehuis, zeer gegeerd door liefhebbers van champagne. Kan zelfs everzwijn en ree aan.


Kaas

Bij een variëteit van kazen is rode wijn niet de beste keuze. Een beter idee is cider, licht sprankelende wijn gemaakt van appels (of poiré indien gemaakt van peren). Eric Bordelet, een voormalige topsommelier, erfde de appel- en perenboomgaard van zijn ouders in Normandië en begon zo cider en poiré te maken. Een bijkomend voordeel is het lagere alcoholgehalte (rond 4 à 5%).

- Sidre / Poiré, Eric Bordelet - vanaf € 8,30 - divinewines.be

 

Nagerecht

(1) Jurançon, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is voor zoete wijnen minder bekend dan Sauternes, maar doet er in kwaliteit niet voor onder. In lijn met de tijdsgeest zijn de wijnen er ook minder zoet en minder alcoholisch, en bovendien goedkoper.

- Clos Lapeyre, Jurançon 2016 - € 14,95 - wijnen-dekok.com

 
(2) Maak het nagerecht extra feestelijk door er een schuimwijn bij te schenken. Zoals deze uit de Elzas, gemaakt volgens de champagnemethode en genereus aangezoet, zodat hij helemaal tot zijn recht komt na de maaltijd.

- Ziegler-Mauler, Crémant d'Alsace - € 12,05 - champagnebullesfines.be

 

 

 

Invoerders:
Bulles Fines, Champagnes & Mousserende Wijnen ( Merksplas )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
De Kok ( Lier )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Kwaliteitswijnen Boutelegier ( Assebroek )
La Buena Vida ( Mol )
Magnus ( Kontich )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
Vinesse ( Temse )
toegevoegd op 26.11.2018