Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn er ook fijne wijnen in Australië?

wijnnieuws

Zijn er ook fijne wijnen in Australië?

Als er één land is dat geassocieerd werd met het begrip "blockbuster", dan was het wel Australië. Dat heeft onder meer met het warme klimaat te maken, dat zich makkelijk leent tot krachtige, alcoholrijke wijnen. Maar ook met de traditioneel belangrijkste afzetmarkten, Azië en Amerika, waar deze wijnstijl sterk op prijs werd gesteld. Europese wijndrinkers, vooral in de lagere prijssegmenten, waren dan weer gelukkig om jaar na jaar volrijpe wijnen te kunnen drinken, in tegenstelling tot de schrale zurigheid van Franse wijnen in sommige jaargangen.

Het tij is echter gekeerd: wijndrinkers verlangen weer naar finesse en elegantie, met meer fijne zuren en minder zwoele aroma's. De Australiërs beseften dat daarvoor een andere aanpak in de wijnbouw nodig was.

Aanvankelijk werden druiven doorheen heel Australië aangeplant, vaak op de plekken waar ze het makkelijkst rijp werden. Daarmee ging men echter voorbij aan de eisen van druivenrassen zoals chardonnay, pinot noir en sauvignon blanc, die koelte nodig hebben. En aan het feit dat druiven in het algemeen gebaat zijn bij een gematigd klimaat, met warme dagen en koele nachten, waar ze lang en langzaam kunnen rijpen.

Vandaar dat er in het laatste decennium een trek op gang is gekomen naar koelere streken, die in dit gigantische land natuurlijk ook bestaan. De Australiërs leerden dat de meest verfijnde wijnen altijd afkomstig bleken te zijn van de meest zuidelijk gelegen wijngaarden (op het zuidelijk halfrond wordt het koeler naarmate je zuidelijker gaat). Of van wijngaarden die hoger gelegen waren, of vlak bij de zee.  

Zo hebben koelere gebieden als Clare Valley en Eden Valley zich opgeworpen als prima terroirs voor riesling. Yarra Valley, vlak bij de zuidelijke stad Melbourne, staat dan weer bekend om zijn pinot noir, een ander druivenras dat koelte nodig heeft. Verder naar het zuiden ligt het schiereiland Mornington, waar fijne pinot noir en chardonnay vandaan komen. En nog zuidelijker ligt het eiland Tasmanië dat met die Bourgondische druiven eveneens een goede reputatie verworven heeft.

Een andere streek waar wijnen in de Europese stijl worden gemaakt, is het westen van Australië, onder meer rond Margaret River en Frankland River. Warmer dan Bordeaux, maar koeler dan Napa Valley: het lijkt wel de ideale combinatie. Kennelijk kunnen de meer elegante wijnen nu ook de Australiërs zelf bekoren: het westen levert slechts 3% van het Australische wijnvolume, maar behaalt tijdens nationale proeverijen 30% van de bekroningen.

 

Fijne wijndomeinen in Australië zijn Pikes (Clare Valley), Pierro (Margaret River), Leeuwin Estate (Margaret River) en Frankland Estate (Frankland River), ingevoerd door adbibendum.be, specialist in Australische wijnen.

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
toegevoegd op 25.09.2016