Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hoelang kan je champagne bewaren?

wijnnieuws

Hoelang kan je champagne bewaren?

Als het over bewaring van wijnen gaat, denkt u allicht spontaan aan rode wijn. Minder aan witte, en nog veel minder aan champagne. Dat komt omdat u in de wijnliteratuur zo vaak gelezen hebt over de bewaarkracht van tannines, de bitterstoffen in de schil en pitten van de druiven. En vermits die schillen en pitten bij rode wijn mee in de gistkuip gaan, heeft rode wijn tannines. Vaak nog versterkt door de houttannines van eiken vaten.

De wijnwetenschap heeft echter ontdekt dat de algemene kwaliteit van de druiven, en meer bepaald de zuren, minstens even belangrijk zijn. Vandaar dat Duitse riesling en de beste wijnen uit Muscadet zo goed verouderen.

Champagne komt dus ook in aanmerking. Want die is afkomstig uit een van de meest noordelijke wijnstreken ter wereld, waar de druiven zelden rijp worden en dus veel zuren bevatten. Teveel voor een drinkbare witte wijn, zodat men hem moet "transformeren" tot champagne. Allereerst door met gist en suiker in de fles een tweede gisting op gang te brengen die de koolzuurbelletjes vormt. Vervolgens door - net vòòr de definitieve kurk erop gaat - een likeurachtig mengsel toe te voegen die de zuurheid nog verder tempert.

Als basis daarvoor worden witte wijnen uit verschillende wijngaarden en oogstjaren met elkaar vermengd, omdat de kwaliteit en rijpheid van de druiven per streek en per jaar sterk verschillen. Terwijl een merkchampagne ernaar streeft een constante stijl en smaak aan te bieden.

Merkchampagne is dus bij uitstek een "constructie", waarbij vermenging en verzoeting nodig zijn om het gebrek aan inherente kwaliteit van de druiven te compenseren. Dat maakt hem in principe niet geschikt voor bewaring. Twee à drie jaar is het maximum.

Anders is het gesteld met champagnes van druiven uit één oogstjaar: de zogenaamde millésimé-champagnes. Die worden immers alleen gemaakt in jaren waarin de kwaliteit en rijpheid van de druiven optimaal zijn. Bovendien blijven ze na de tweede gisting in de fles een langere tijd op hun gistrest liggen alvorens ze hun definitieve kurk krijgen, wat ze beter bestand maakt tegen veroudering.  

Hoe belangrijk dat verblijf op de gistrest is, ervaarde ik onlangs tijdens een uitzonderlijke proeverij van oude millésimé-champagnes in de kelders van Moët & Chandon, waaronder één uit 1921. Die was nog verrassend jeugdig en krachtig, met een levendige, romige mousse en een verfijnde complexe smaak. Maar, zo legde oenoloog Benoît Gouez uit, dit was alleen mogelijk doordat de gistrest al die tijd niet was verwijderd, en de fles bovendien omgekeerd werd bewaard zodat de gistrest in de flessenhals de indringing van zuurstof belette. De vochtige en koele ondergrondse krijtkelders in Champagne bieden ook ideale bewaaromstandigheden. Probeer dit dus niet in uw eigen kelder met uw Moët & Chandon uit de supermarkt.

Goede champagnes vind je bij onderstaande invoerders.

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Axybel ( Kessel )
De Kok ( Lier )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Piko Wines ( Brussel )
Magnus ( Kontich )
Quality Wines ( Veurne )
Vinvino ( Sint-Truiden )
Wijnimport.be ( Koekelberg (Brussel) )
toegevoegd op 05.12.2015