Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ooit al aragoniet geproefd in een wijn?

wijnnieuws

Ooit al aragoniet geproefd in een wijn?

Ik zag het woord voor het eerst op een Frans wijnetiket: "Aragonite". Wat was dat in 's hemelsnaam? Erboven stond een term die mij bekender voorkwam: "Mâcon Cruzille".

Mâcon is een wijnstreek in het zuiden van Bourgogne waar witte wijnen van chardonnay worden gemaakt, zoals de wijn in de fles die voor mij stond. Door de zuidelijke ligging zijn de wijnen van Mâcon vaak voller en rijper dan in het hart van Bourgogne, de Côte d'Or. Maar als er een gemeentenaam wordt toegevoegd aan de naam van de appellatie, zoals "Cruzille", duidt dat doorgaans op een beter terroir. En wordt de rijpheid van de zon aangevuld met minerale fraîcheur en complexiteit van de bodem.

Welnu, dàt is waar die mysterieuze term "aragonite" vandaan komt. Want aragoniet is een mineraal dat zich in de bodem van onze aarde bevindt. Het werd vernoemd naar de streek waar het werd ontdekt: Aragon in Spanje. Maar het komt ook elders voor. In geisers, grotten en in schelpen en parels van ondiepe zeeën. En kennelijk dus ook in de bodem van de wijngaard van deze wijn. En geloof me: dat proef je. Deze Mâcon Cruzille heeft het romige karakter van rijpe chardonnay, eigen aan zijn appellatie, maar tegelijk ook een verkwikkende, minerale fraîcheur die je meteen doet denken aan door zuiver bronwater gereinigd gesteente. Ik weet het: wetenschappers zeggen dat er geen bewijs voor is dat de wijnstok minerale aroma's uit de bodem kan opzuigen tot in de druiven, zodat je die ook proeft in de wijn. Maar waar komt deze intense, pure smaak, die sensatie van sap uit stenen, dan vandaan?

Ik heb nog enkele weetjes over aragoniet verzameld. Dit mineraal blijkt ook heilzame eigenschappen voor onze gezondheid te hebben. Zo helpt het bij overstimulatie en stress, gewoon door het dicht bij je lichaam te houden, of door het in je badwater te leggen. Vooral als je overgevoelig, onrustig, gespannen of woedend bent, zou het een kalmerende werking hebben. Het versterkt ook je immuunsysteem, spijsvertering en bottenstructuur. Ik weet het: dat klinkt wat "new age". Maar ik weet ook: na enkele slokken van deze wijn voel je je meteen in opperbeste stemming. Zou het aan de aragoniet liggen?

Terug naar de feiten: de naam van de wijngaard is "Clos des Vignes du Maynes". Ook daarachter gaat een boeiend verhaal schuil. Deze ommuurde wijngaard ("clos") van 6,60 hectare - volledig op het oosten gericht, waar de zon opkomt - stond reeds in de tiende eeuw in het plaatselijke kadaster vermeld, ten tijde van de monniken van de abdij van Cluny die zo'n belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de grote bourgognes.

Vandaag maken de monniken geen wijn meer, de wijnbouwer van deze wijn heet gewoon Julien Guillot. Hij is de kleinzoon van Pierre Guillot die in 1954 de wijngaard kocht. Omdat hij allergisch was aan zwavel, begon hij al vroeg aan biologische wijnbouw te denken, toen niemand erover sprak.  Zijn domein werd het eerste in Bourgogne waar de druiven biologisch geteeld werden. Er zit dus al meer dan 50 jaar ervaring met biologische wijnbouw in de familie. Kleinzoon Julien is op de ingeslagen weg verder gegaan. Sinds 1998 wordt de wijngaard beheerd volgens  biodynamische principes, die nog een stuk strikter zijn. De labels van zowel Demeter als AB op de fles getuigen daarvan.

Net vòòr ik de wijn wilde proeven, las ik dat deze wijn "vivant" is en dat je hem best vooraf overgiet in een karaf om hem lucht te geven. Dat heb ik niet gedaan, het was te laat, ik wilde proeven. Zelfs dan was de wijn subliem. De volgende keer karafeer ik hem twee uur vooraf. Zou de smaak van aragoniet dan nog intenser zijn?


Invoerder: www.oenologic.be (24 € voor de jaargang 2011)

Invoerders:
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
toegevoegd op 08.01.2014