Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bordeaux 2019: de primeurprijzen zijn er

30 juni 2020

Bordeaux 2019: de primeurprijzen zijn er


De fameuze primeurcampagne in Bordeaux. Al een kwarteeuw staat ze elk jaar met stip in mijn agenda. Op 30 maart had ik afspraak ter plaatse.

Vier dagen met volle concentratie een paar honderden vatstalen proeven van het wijnjaar 2019. En daarna tot in het kleinste detail mijn overzicht maken, met scores van elke wijn, plus bevindingen, opmerkingen en suggesties. Heerlijk!

Maar dit jaar steekt corona er een stokje – een stevige wijnrank – voor. Hoe dit verhaal afloopt? Dat vertel ik je zo meteen. Maar eerst dit …

De beurzen gaan in deze woelige tijden met een wilde golfslag op en neer. Rendement uit het verleden is in de financiële sector minder dan ooit een garantie voor de toekomst.
Bij wijn is én blijft dat anders. Je kunt er normaal van uitgaan dat je een mooie meerwaarde zult realiseren – in elk geval veel meer dan het rendement op je spaarrekening. En in woelige beurstijden slaap je ook geruster van je investering in wijn.

En nu het vervolg van mijn verhaal …

Vanuit Bordeaux krijgen we eerst een bericht: de campagne zou verplaatst worden tot na de zomer. En dan doet een gerucht de ronde. Misschien vindt er dit jaar helemaal geen primeurcampagne plaats.
Maar Bordeaux zou Bordeaux niet zijn om toch weer verrassend uit de hoek te komen.

Snel en onverwachts schiet de verkoopcampagne uit de startblokken. Ik krijg de kans om al een beperkt aantal wijnen te proeven hier in Blanden. Het stelt me in staat om een algemeen beeld te vormen van wijnjaar 2019. En ik tap weer uit het bekende clichévaatje, maar we hebben te maken met een meer dan behoorlijk jaar in Bordeaux.

Ik kijk even met je terug naar het begin van dit decennium (2011, 2012 en 2013). De wijnen waren toen matig tot goed.

Focussen we op de wijnen vanaf 2015? Dan doet alleen 2017 wat onder. Alle andere jaren hebben elk hun karakter en typiciteit, maar ze staan er wel. En dat is ook voor 2019 het geval!

Natuurlijk is onze aanpak dit jaar anders dan anders. Als je onze primeurcampagne al langer volgt, weet je dat wij normaal alleen aanbieden wat we top en uitzonderlijk vinden, zowel op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding als exclusiviteit.

Ik heb nu niet alles kunnen proeven. Daarom heb ik een lijst samengesteld van wat we door de jaren heen hebben aangeboden (zonder persoonlijke scores): the best of the best.

Ook onze vertrouwde classic en premium pakketten blijven bestaan. Voor de rest blijven de strenge selectieprincipes onveranderd.

Soms staat de tijd stil, soms vliegt hij sneller dan ooit. Dat laatste is het geval bij het samenstellen van onze DULST primeurlijst 2019.Invoerder
Dulst Wijn met Advies
Bierbeekstraat 21
3052 Blanden
tel. 016/40.10.28
wijnen@dulst.be
www.dulst.be

 Zoek2020