Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De familie Pinot

wijnnieuws

De familie Pinot

Pinot noir is wereldbekend als de druif van de grote rode bourgognes. Maar ook de witte en grijze variant leveren mooie wijnen op. Maak kennis met de familie Pinot.

PINOT BLANC

Wijnen van pinot blanc dringen zich nooit op: ze zijn subtiel, rond en romig, met een vleugje kruiden op de achtergrond. Daardoor zien wijnliefhebbers haar wel eens onterecht over het hoofd. Maar net dat heeft een aantal wijnbouwers uitgedaagd om er wijnen van te maken die de kwaliteiten van deze druif volop tot ontplooiing brengen.

- Markus Molitor, Haus Klosterberg, Mosel, Duitsland 2016 - € 13,80 - axybel.be. Deze topwijnbouwer uit de Moezelstreek staat bekend om zijn uitmuntende rieslings, maar heeft van pinot blanc ook een opmerkelijk expressieve wijn gemaakt.

- Amélie & Charles Sparr, Elzas, Frankrijk 2016 - € 14,95 - vinetiq.eu. Dit biodynamische wijnbouwerskoppel toont dat pinot blanc, met de nodige zorg en lage opbrengsten, tot bijzonder elegante en geconcentreerde wijn kan leiden.


PINOT GRIS

Pinot gris kennen de meeste wijndrinkers van de halfzoete en zoete versies uit de Elzas. Maar er worden ook verrukkelijke droge wijnen van gemaakt, met kruidige toetsen van muskaat en kamperfoelie, en verleidelijke impressies van peer en honing. Wijnen die je kan combineren met gerechten uit alle windstreken.

- Hugel, Alsace, Frankrijk 2016 - € 15,89 - magnuswijnen.be. Hugel is een van de historische topdomeinen in de Elzas, en bewijst met deze uitstekende pinot gris dat zij haar status niet gestolen heeft.

- Kooyong "Beurrot", Mornington Peninsula, Australië 2017 - € 19,95 - vinetiq.eu. Pinot gris werd vroeger in Bourgogne pinot beurrot genoemd, vandaar de naam van deze wijn uit dit schiereiland met koel klimaat, wat garant staat voor pit en frisheid.


PINOT NOIR

Pinot noir is zonder twijfel een van de meest bekende en beroemde druiven ter wereld. Wijnliefhebbers noemen pinot noir steevast bij hun meest geliefde druiven, ze levert dan ook wijnen op die tegelijk fijn en krachtig zijn, vol en elegant, zacht en complex. Om dat resultaat te bereiken, heeft deze druif wel een koel klimaat nodig. 

-  Parigot, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune 2016 - € 19,50 - boutelegier.be. Alexandre Parigot behoort tot een nieuwe generatie van topwijnbouwers in Bourgogne en maakt deze wonderlijk goede bourgogne: vol, intens en evenwichtig.

- Michel Magnien, Bourgogne, Frankrijk 2015 - € 19,75 - vinetiq.eu. Voor wie dacht dat bourgogne niet meer betaalbaar is: ook deze heeft alle kwaliteiten van een volwaardige bourgogne en blijft toch onder de kaap van 20 euro.

 

 

 

 

 

Invoerders:
Axybel ( Kessel )
Magnus ( Kontich )
Kwaliteitswijnen Boutelegier ( Assebroek )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
toegevoegd op 08.09.2019