Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is het verschil tussen Rioja en Ribera del Duero?

wijnnieuws

Wat is het verschil tussen Rioja en Ribera del Duero?

Rioja en Ribera del Duero zijn twee wijnstreken die vaak in één adem worden genoemd, het zijn dan ook de bekendste van Spanje. Ze liggen bovendien maar een 200-tal kilometer van elkaar verwijderd, in het noordelijke binnenland. En er worden wijnen gemaakt van dezelfde druif: de tempranillo (al heeft die in Ribera del Duero een lokale variant, tinto fino of tinto del país genoemd). Toch zijn er grote verschillen tussen beide streken.

Rioja ligt in het noordoosten op de grens met Baskenland, een relatief koeler deel van Spanje dat door de Sierra de Cantabria beschut wordt tegen regen en wind van de Atlantische Oceaan. Dat gematigde, weldadige klimaat zorgt voor een fijne, zachte, harmonische wijnstijl.

Ribera del Duero is meer centraal gelegen in het binnenland, waar het in de zomer loeiheet is. Tegelijk zijn de wijngaarden er hoog gelegen (tot 800 meter), waardoor het 's nachts flink afkoelt, tot wel 20 graden lager. Dat extreme klimaat zorgt voor intense, krachtige wijnen, met zowel de volheid van de zon als de levendige zuren en stevige tannines van de koelte. In wijntermen wordt gezegd dat Ribera del Duero "mannelijker" is, en Rioja "vrouwelijker".

De druiven in Ribera del Duero rijpen doorgaans moeilijker dan in Rioja, er is vaak risico op vorst in het begin en op het einde van het groeiseizoen. Er is dan ook meer kans op grote verschillen tussen de jaargangen dan in Rioja.

Ook de wijncultuur is verschillend. Rioja is dè historische wijnstreek van Spanje, met eeuwenoude bodega's die al vele generaties in dezelfde familie zijn, en vaak nog zweren bij de traditionele rijping in vaten van Amerikaanse eik, wat de wijnen een zoete vanilletoets geeft. Ribera del Duero werd pas bekend na 1970 en zocht in modernere wijnmaakmethoden een antwoord op de dominantie van Rioja. Er was maar één historisch topdomein, Vega Sicilia. Maar al snel stootten andere domeinen door naar de top van de wijnwereld.

Rioja schoot wakker en er ontspon zich een strijd tussen beide streken om het leiderschap. Waarbij Rioja het voordeel had om, door zijn lange geschiedenis, in vele prijsklassen en distributiekanalen aanwezig te zijn, terwijl Ribera del Duero veelal op het duurdere segment mikte. Maar sinds de crisis van 2008, die in Spanje lelijk huis hield, vind je nu ook in Ribera del Duero toegankelijker prijzen.

 

Waar kan je het verschil tussen Rioja en Ribera del Duero proeven?

- Boeiende vergelijking tussen Rioja (Roda: € 29,97) en Ribera del Duero (Corimbo: € 24,21) van hetzelfde wijndomein Bodegas Roda: labuenavida.be

- Typische "old school" Rioja (Veguin de Murua Gran Reserva: € 27,20) en typisch krachtige Ribera del Duero (Valdegatiles: € 67,40): xpertvinum.be

- Een voorbeeld van scherp geprijsde Rioja (Viña Marro: € 12,09) en Ribera del Duero (Hito: € 12,71): sacacorchos.be

 

 

Invoerders:
Sacacorchos ( Kortenberg )
La Buena Vida ( Mol )
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
toegevoegd op 08.10.2017