De nieuwe kleur van wijn is oranje
Eerst doken ze op in hippe wijnbars, vandaag krijgen ze op menige wijnkaart al een apart hoofdstuk, naast witte en rode wijnen: orange wines. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over. Tijd voor opheldering.
Wat is orange wine?
Nee, het is geen wijn van sinaasappels, maar een wijn waarvan de kleur naar oranje neigt. Daardoor zou je kunnen denken dat hij zoet is, maar meestal is hij droog, net zoals witte wijn. Het is trouwens een witte wijn, alleen gingen de schillen van de druiven mee in de gistkuip, wat bij witte wijn niet gebruikelijk is. Normaal worden alleen bij rode wijn de schillen mee vergist, waardoor ze hun rode pigment afgeven aan het sap. Als je nu witte wijn maakt zoals rode wijn, dus mét de schillen in het gistende sap, krijgt de wijn een oranje kleur. Samen met een bittertoets, omdat in de schillen bittere tannines zitten die je ook in rode wijn aantreft.
Vanwaar komt orange wine?
De trend komt overgewaaid uit Oost-Europa en de Kaukasus. Vooral in Georgië is orange wine een eeuwenoude traditie, waarbij witte wijn met de schillen gist en rijpt in ondergrondse amforen van gebakken aarde. Nu maken ook heel wat wijnbouwers in West-Europa orange wines, met wisselend succes.
Is orange wine altijd oranje?
Nee, afhankelijk van het druivenras, van de tijd waarin de schillen in het gistende sap weken, en van de manier waarop de wijn nadien met of zonder schillen rijpt, kunnen orange wines schakeringen van diepgeel over oranje naar bruin ontwikkelen. Vandaar dat je soms hoort spreken van "amberwijn", wat de originele benaming is in bakermat Georgië. In het Frans zie je wel eens de term "vin de macération" (wijn van "inweking"). De duur van inweking van de schillen bepaalt ook de graad van bitterheid. Opgelet: een inweking vòòr de gisting volstaat niet om als "orange wine" bestempeld te worden. Daarnaast blijven sommige wijnen zich "wit" noemen terwijl de schillen wel degelijk ingeweekt zijn tijdens de gisting.
Is orange wine altijd natuurwijn?
Omdat orange wine ongeveer gelijktijdig doorbrak met natuurwijn, wordt wel eens gedacht dat het altijd een natuurwijn is. Maar hij kan net zo goed op de conventionele manier gemaakt worden, dus met chemische middelen in de wijngaard en additieven (zoals sulfiet) in de wijnkelder. Evenmin hoeft hij in amforen te rijpen, het kan ook in inox, beton of houten vaten, met of zonder contact met zuurstof, en met of zonder filtering. Al die verschillende methoden zullen tot een ander smaakprofiel leiden.
Hoe drink je orange wine?
Orange wines worden best koel maar niet koud gedronken (12 tot 15°), anders wordt de bittertoets te uitgesproken (koude versterkt bitter). Aanbevolen is om ze een halfuurtje op voorhand te openen, of over te gieten in een karaf, zodat hun complexe aroma's zich ontplooien.
Wanneer drink je orange wine?
Orange wine is een prima aperitief, omdat hij het palet reinigt en de papillen wakker schudt. Daarna past hij bij vis en bij vlees, in het bijzonder bij gevogelte (zelfs vederwild) en bij pasta en risotto. Een avontuurlijker combinatie is met rauwe en gerookte vis: zo doet orange wine het verrassend goed bij sushi. Door zijn veelzijdigheid is hij de uitgelezen keuze voor een mix van "bites" en "sharing dishes". Ten slotte is hij een uitstekende begeleider van kaas. En volgens mij de enige niet-zoete wijn die het goed kan vinden met een zoet nagerecht (al bestaan er ook lichtzoete orange wines die allicht nog beter passen).
Waarom zijn orange wines doorgaans duurder?
Het maken van orange wine is een delicaat en tijdrovend proces, wat de kosten doet oplopen. Sommige wijnbouwers experimenteren bovendien met nog complexere vinificatie- en rijpingsmethoden. In ruil daarvoor krijg je een wijn met een uniek smaakprofiel.
Zijn orange wines een hype of een blijver?
Een blijver, omdat ze de wereld van wijn en eten verrijken, al hebben wijndrinkers nog vaak nood aan advies en moeten ze aan de nieuwe smaak en stijl wennen.
Waar vind je goede orange wines?
Wij vroegen orange wines op bij diverse invoerders, en maakten daaruit deze selectie.
Frankrijk:
- Domaine Saint-Remy "Eclipse", Elzas - € 21,45 - dulst.be
- Jeff Carrel "Chat Gris", Languedoc - € 21,50 - start2taste.be
Italië:
- Podere Le Ripi "Canna Torta", Toscane - € 24 - chxvini.be
- Corte Quaiara "Pinot Grigio Amphora", Veneto - € 28 - chxvini.be
- Valdisole "Elektra" / "Anarchia", Piemonte - € 29,50 / 29,50 - divinwines.be
- Italo Cescon "Grigioramato", Veneto - € 31 - start2taste.be
Spanje:
- Vitícola Mentridana "El Mentridano Blanco", Méntrida - € 24,50 - labuenavida.be
- Celemin Diez "Momvasía", Castilla y León - € 25,86 - dulst.be
- Viñatigo "Ancestrales Blanco", Tenerife - € 33,50 - labuenavida.be
- Alegre Valgañon "Las Llanas", Rioja - € 36,32 - labuenavida.be
- Terroir al Limit "Pedra de Guix", Priorat - € 73,18 - labuenavida.be
- Clos de l'Obac "Kyrie", Priorat - € 89,88 - labuenavida.be
Oostenrijk:
- Markus Huber "Kontrast" / "Metamorphosis" - € 14,95 / 26,50 - lewine.be
- Oskar Hager "Orange Wine", Kamptal - € 16,40 - oostenrijkswijnhuis.be
Zwitserland:
- Domaine de Beudon "Cuvée Antique", Valais - € 40,95 - start2taste.be
Invoerders:
Châteaux Vini ( Ternat )
Di'Vin ( Temse )
La Buena Vida ( Mol )
Oostenrijks Wijnhuis ( Viersel (Zandhoven) )
Start2Taste ( Waregem )
Le Wine ( Huizingen )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
