Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

In welke wijnstreek vind je zoveel verschillende wijnstijlen: rood, wit, rosé, sprankelend, droog, halfzoet en zoet?

wijnnieuws

In welke wijnstreek vind je zoveel verschillende wijnstijlen: rood, wit, rosé, sprankelend, droog, halfzoet en zoet?

Mijn rondreis door de Loirestreek:
deel 2

We zijn met een dertigtal wijnjournalisten, niet toevallig uit de belangrijkste exportmarkten van de Loirewijnen: de Verenigde Staten, Canada, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en ... België. InterLoire - de organisatie die voor de promotie en ondersteuning van de Loirewijnen zorgt - leidt ons een week lang rond doorheen de belangrijkste regio's van deze gevarieerde wijnstreek.

Een hele week? Jawel, en dat is nodig. Want de Loire is een groot wijngebied. Het ontleent zijn naam aan de rivier Loire en volgt deze van oost naar west over een afstand van bijna 500 kilometer. Daarbij heeft het een enorme variatie in klimaten, bodems, druiven en wijntypes.

Maar één kenmerk hebben de Loirewijnen gemeen: hun finesse, lichtheid en frisse zuren, wat van hen aangename tafelpartners maakt, meer bepaald in lente en zomer. Dat heeft te maken met het gematigde Atlantische klimaat, dat voor een lange en langzame rijping van de druiven zorgt, waardoor de druiven meer aromatische precisie en schakering ontwikkelen.

Uit de grote diversiteit van wijnstijlen vermeld ik de belangrijkste.

- Wie van frisse, pittige, knisperende witte wijnen van sauvignon blanc houdt - om jong te drinken en ideaal voor de zomer op een terras - moet zoeken naar de termen Sancerre en Pouilly-Fumé op het wijnetiket. Goedkopere alternatieven in dezelfde stijl zijn Reuilly, Quincy en Menetou-Salon. In dezelfde streek worden ook rode wijnen van pinot noir gemaakt, maar in een veel lichtere en frissere stijl dan in Bourgogne.

- Lichte, strakke, zilte wijnen - ideaal bij schaal- en schelpdieren - zijn het terrein van Muscadet. De streek heeft helaas het imago van massaproductie, waarbij de prijs het belangrijkste criterium is geworden. Dat maakt het de goede wijnbouwers moeilijk, die hier prachtige terroirwijnen maken, vaak van hoge kwaliteit tegen zeer scherpe prijzen. Muscadet is ook een wijn met een verrassend bewaarpotentieel, omwille van zijn hoge zuren. Ikzelf bewaar mijn muscadets graag tien jaar in mijn kelder, dan pas zijn ze op hun best.

- Meer fluwelige, rijke, complexe witte wijnen met bewaarkracht worden gemaakt van chenin blanc in de appellaties Vouvray, Saumur, Savennières en Anjou. Wel goed opletten dat er "sec" op het etiket staat, want deze wijnen worden ook in halfzoete ("demi-sec" of "sec tendre") en in zoete ("moelleux") stijl gemaakt.

- De grote zoete wijnen van de Loire vind je ten zuiden van de stad Angers: in Bonnezeaux, Quarts-de-Chaume en Coteaux du Layon. Een goedkoper alternatief is Coteaux de l'Aubance.

- Chenin blanc is zo'n veelzijdige druif dat je er ook schuimwijn van kan maken. In de Loirestreek kom je dan ook vaak crémant tegen. Gemaakt volgens dezelfde methode als in Champagne, maar veel goedkoper.

- Fijne, elegante rode wijnen met verrassend bewaarpotentieel vind je in Chinon, Bourgeuil en Saumur-Champigny. Ze worden gemaakt van cabernet franc, een druif waarvan de kwaliteit vaak onderschat wordt. Cabernet franc is een zeer belangrijke druif in de samenstelling van de grote bordeauxwijnen. Maar in de Loire is ze heer en meester: hier worden wijnen van 100% cabernet franc gemaakt, en komt de finesse en aromatische expressie van deze druif het best tot haar recht.

In de volgende afleveringen ga ik dieper in op twee van de belangrijkste druiven van de Loire: cabernet franc voor rode en chenin blanc voor witte wijnen.

Invoerders:
Châteaux Vini ( Ternat )
De Kok ( Lier )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Kwaliteitswijnen Boutelegier ( Assebroek )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )