Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijninvoerder Kaapwijn Import De Leeuw

Kaapwijn Import De Leeuw

Voor Peter De Leeuw telt maar ťťn zaak: de inhoud van de fles

Peter De Leeuw laat zich nooit leiden door wijnetiketten met bekende namen of streken. Hij proeft en maakt zijn inschatting van de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voldoet die niet, dan koopt hij de wijnen niet aan. "De wijnwereld zit vol wijnen die veel te duur zijn voor wat ze reëel in het glas te bieden hebben", zegt hij. Het typeert zijn nuchtere kijk op de wijnwereld, maar tegelijk ook zijn ruime ervaring en zijn neus voor wat een wijn mag kosten in verhouding tot zijn kwaliteit.

Peter De Leeuw is letterlijk opgegroeid met wijn. Zijn vader Richard begon meer dan 30 jaar geleden met het pionierswerk. Hij raakte gefascineerd door Zuid-Afrika: het prachtige land, de mensen, de taal en de Kaapse wijnen. Hij had al ervaring als invoerder van Duitse wijn, maar toen hij de Zuid-Afrikaanse wijn ontdekte, was het voor hem duidelijk: hij zou de beste wijnen uit de Kaap invoeren en zich daarin specialiseren.

Het begin was moeilijk. Zuid-Afrika bevond zich nog in de periode van de apartheid en de economische boycot. Toch werd Kaapwijn snel een vaste waarde in de Belgische wijninvoersector.

Peter kwam meewerken in de zaak, en vader en zoon bouwden gestadig een groot netwerk van agenten en wijnhandelaars uit. Kaapwijn Import De Leeuw levert immers niet rechtstreeks aan particulieren. Maar de wijnen zijn wel overal in ons land verkrijgbaar: in wijnwinkels, in de horeca, bij wijnhandelaars, in bedrijven zoals Interbrew, op toplocaties zoals De Warande, en zelfs op de Zuid-Afrikaanse ambassade. Vooral dat laatste kan als visitekaartje van de kennis over Zuid-Afrika wel tellen.

Nu heeft Peter De Leeuw het roer alleen in handen, samen met zijn vrouw Annick. Hij heeft stilaan het gamma uitgebreid naar andere wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Argentinië, Chili en de Verenigde Staten. Met nog altijd dezelfde focus als in het begin: de inhoud van de fles telt en moet in overeenstemming zijn met de prijs.

 Gegevens
Kaapwijn Import De Leeuw
Sint-Servaesstraat 97
1910 Kampenhout
tel. 0475/66.77.05
peter@kaapwijn.be
www.kaapwijn.be