Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Alternatieve wijnen bij wild: Languedoc-Roussillon

wijnnieuws

Alternatieve wijnen bij wild: Languedoc-Roussillon

In het wildseizoen wordt vaak spontaan aan bordeaux en bourgogne gedacht. Maar er zijn wijnen die nog beter bij wild passen, zoals die van Languedoc-Roussillon.


Groot

Languedoc-Roussillon heeft alles om grote wijnen te maken: een optimaal klimaat, gevarieerde bodems, oude wijnstokken, en een gepassioneerde nieuwe generatie van wijnbouwers die met respect voor de natuur werken. De wijnen combineren de rijpe volheid van de zon met de mineralige frisheid van de bodem. Ze zijn tegelijk krachtig en fijn, soepel en toch complex.

TIP: Vlaamse specialist

Na 27 jaar in de wijnhandel kreeg Bernard Bauwens dit jaar de kans om een unieke wijncatalogus over te nemen: gefocust op Languedoc-Roussillon, met een indrukwekkende selectie van topdomeinen en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wij dienden ons te beperken tot deze vier.

- Mas Baux "Grand Red" (€ 11), Clos des Nines "Le Mour" (€ 13,45), Saint Daumary "Troisième Mi-Temps" (€ 13,50), Pierre Cros "Les Rocs" (€ 13,50) - lesgrandsdoc.be

Geproefd en goedgekeurd

- Château l’Euzière "Almandin", Pic Saint-Loup 2016 -  € 13,20 - wijnen-dekok.com. Familiaal domein van vier generaties in de schaduw van de machtige berg Pic Saint- Loup, die de warmte van de zon tempert zodat de wijnen fijn en fris blijven.

- Château La Baronne "Les Chemins", Corbières 2014 - € 16 -wijnenpatrickjublou.be. Familiaal domein gelegen in de heuvels, met intense en diepsmakende biowijnen getypeerd door zwart fruit en garrigue-kruiden, die het uitstekend doen bij wild.

- Jean-Louis Denois "Chloé", Limoux 2015 - € 16,70 - wijnenpatrickjublou.be. Ongewoon voor deze streek werd deze wijn van 100% merlot gemaakt, de belangrijkste druif van Pomerol en Saint-Emilion, maar veel goedkoper

- Domaine d’Aupilhac, Montpeyroux 2016 - € 16,95 - wijnen-dekok.com. Sylvain Fadat, algemeen beschouwd als een van de beste wijnbouwers van Languedoc, maakt intense en krachtige wijnen, zeer geschikt om te bewaren.

- Mas Crémat "Cuvée Bastien", Côtes du Roussillon Villages 2015 - € 16,95 - wijnen-dekok.com. Noordelijke wind, overvloedige zon en zwarte leisteen in de bodem: deze combinatie maakt van dit familiedomein sinds vier generaties een van de toppers van Roussillon.

- Clos de la Barthassade "Les Gravettes", Terrasses du Larzac 2016 - € 17,50  - boutelegier.be. Hélène en Guillaume Baron deden ervaring op in Bourgogne en dat is te merken in deze volle, verfijnde, complexe wijn van hooggelegen wijngaarden.

- Domaine Gayda "Chemin de Moscou", Pays d'Oc 2016 - € 22,50 - wijnen-dekok.com. Ambitieus wijnproject van een Fransman, een Engelsman en een Zuid-Afrikaan die alle nodige middelen investeerden om bij de top van Languedoc te horen.

- Domaine Vaïsse "Galibaou du Russe", Terrasses du Larzac 2014 - € 25,50 - boutelegier.be. Deze jonge wijnbouwer begon tien jaar geleden met slechts twee hectaren, maar groeide uit tot een toptalent van deze streek, onder meer met deze schitterende wijn.

Invoerders:
Kwaliteitswijnen Boutelegier ( Assebroek )
De Kok ( Lier )
Les Grands d'Oc & Roussillon ( Overijse )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
toegevoegd op 12.10.2019