Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Champagne bij de maaltijd?

wijnnieuws

Champagne bij de maaltijd?

Met de feesten in het vooruitzicht is het ondenkbaar er niet over te spreken. Champagne is onverbrekelijk verbonden met de momenten waarop iets te vieren valt.

Nochtans begint alles bij een gewone witte wijn, gemaakt van druiven die in de noordelijk gelegen Champagnestreek niet eens goed rijp worden. Maar door de toevoeging van liqueur de tirage  (een mengeling van wijn, gist en suiker), gist hij een tweede keer in de fles, waardoor koolzuurbelletjes ontstaan die in de fles gevangen blijven. De champagne is geboren.

Vervolgens blijft hij nog minstens 15 maanden in de fles op zijn bezinksel liggen. En wordt er, net vòòr hij zijn definitieve kurk krijgt, nog liqueur d'expédition aan toegevoegd. Daardoor wordt champagne vaak te zoet. Maar uit marktonderzoek blijkt dat dit de gemiddelde consument bevalt, al wil hij wel "brut" op het etiket. En het magische woord "champagne" natuurlijk.

Andere schuimwijnen, volgens dezelfde methode gemaakt, moeten het wettelijk stellen met minder magische benamingen als "crémant" (in Frankrijk), "Sekt" (in Duitsland), "cava" (in Spanje) en "cap classique" (in Zuid-Afrika). Ze mogen evenmin "méthode champenoise" op hun flessen vermelden: het moet "méthode classique" of "traditionnelle" zijn. De verenigde champagnehuizen hebben hun zaakjes juridisch goed geregeld.

Ook hun marketing regelen ze goed. Geen wijn maakt zoveel reclame als champagne, zeker in deze feestmaand. Vele huizen maken deel uit van beursgenoteerde multinationals en maken hun champagne in industriële fabrieken. Maar in hun communicatie blijven ze de historische en familiale tradities uitspelen, om de droom levend te houden.

Marketing wil niet alleen nieuwe klanten winnen, ook bestaande klanten aanzetten om méér te verbruiken. Zo is er sinds enkele jaren een offensief aan de gang om ons ervan te overtuigen dat champagne niet beperkt hoeft te blijven tot het aperitief. Waarom geen zachte champagne "blanc de blancs" (van alleen chardonnay) bij een fijn voorgerecht met vis? Heeft u al een rosé champagne geprobeerd bij vederwild? Of een "demi-sec" champagne bij uw dessert? Dergelijke tips worden regelmatig door champagnehuizen de wereld ingestuurd. Ze stellen ook de meest diverse cuvées samen om hun belofte "champagne bij de maaltijd" te kunnen waarmaken.

De gemiddelde wijnliefhebber drinkt echter champagne bij het aperitief, en schakelt nadien over op witte of rode wijn. Ondanks de inspanningen van de champagnehuizen, zal die gewoonte niet snel veranderen.

toegevoegd op 19.12.2015