Een witte wijn die pas na tien jaar rijping op de markt komt
15 oktober 2025
Een witte wijn die pas na tien jaar rijping op de markt komt
"Nothing short of phenomenal!"
"The finest vintage I can remember!"
Dat was de conclusie van R.Parker toen hij deze 2015 proefde onlangs. Volgens hem de beste ooit! Lees even kort mee :
"The 2015 Albariño Selección de Añada is nothing short of phenomenal. It has a bright, almost fluorescent color and a complex, subtle and nuanced, elegant and expressive nose, with notes of sea shells and sea breeze, grass and white flowers. It's very clean, and the palate shows great balance and even feels a bit young."
Voilà, ook mijn gevoel:de wijn voelt nog jong. Een witte wijn van 2015!!
Selección de Añada komt immers elk jaarpas na 10 jaar rijping op het domein op de markt.
In heel Spanje is er geen enkele andere Albariño die jaar na jaar consistent blijft presteren en steeds zijn mooie evolutie laat zien. de voorbije zomer heb ik thuis zowel 2011 als 2005 gedronken uit mijn privé-kelder.Nog steeds zeer mooi, geen spoortje van verval.
Toch wel ongelooflijk voor een witte Spaanse wijn!
Hij is dan ook gemaakt vande oudste Albariño-wijnstokken van het domein, aangeplant op100% graniet.
De wijn heeft ook geen houtlagering gehad, tot verwondering van vele sommeliers. Enkel een jarenlange lagering op zijn gistcellen bij lage temperaturen op inox geeft deze wijn een lang leven.
En als hij op de markt komt is hij nogjong en fris, met nog vele jaren evolutie voor de boeg.
Deze zomer werd dus de 2015 gelanceerd. Volgens Luis Gutiérrez, de proever van Parker,de allerbeste jaargang ooit… Deze heeft dan ook de hoogste score ooit gekregen!
R. Parker: 97/100 "The 2015 Albariño Selección de Añada isnothing short of phenomenal.For some reason, I hadn't tasted the young 2015 Albariño at the time it was released. It comes from the Los Bancales vineyard planted some 50 years ago and fermented with indigenous yeasts but without malolactic fermentation. It has a bright, almost fluorescent color and a complex, subtle and nuanced, elegant and expressive nose, with notes of sea shells and sea breeze, grass and white flowers. It's very clean, and the palate shows great balance and even feels a bit young. It has remarkable acidity and freshness (seven grams of tartaric acid) with good ripeness and 13% alcohol. This matured in tank with lees for over 30 months and was bottled in June 2024. It feels more serious and less exotic than earlier vintages. 18,000 bottles produced. This is the finest vintage that I can remember. Bravo!"