Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Rode Loirewijnen: focus op cabernet franc

wijnnieuws

Rode Loirewijnen: focus op cabernet franc

Mijn rondreis door de Loirestreek:
deel 3

We zijn met een dertigtal wijnjournalisten, niet toevallig uit de belangrijkste exportmarkten van de Loirewijnen: de Verenigde Staten, Canada, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en ... België. InterLoire - de organisatie die voor de promotie en ondersteuning van de Loirewijnen zorgt - leidt ons een week lang rond doorheen de belangrijkste regio's van deze gevarieerde wijnstreek. En zo maken we ook kennis met de belangrijkste druiven van de Loire, waaronder de cabernet franc voor rode wijnen. In Bordeaux wordt ze gemengd met bekendere druiven, maar in de Loirevallei toont ze helemaal alleen haar klasse en finesse.


Cabernet franc speelt in Bordeaux een belangrijker rol dan men denkt. Op de linkeroever van de Gironde (Médoc, Pessac-Léognan) wordt alsmaar over cabernet sauvignon gesproken. Op de rechteroever (Pomerol, Saint-Emilion) krijgt merlot alle aandacht. Maar zonder cabernet franc zouden de grote Bordeauxwijnen niet zijn wat ze zijn. In de eerste plaats zouden ze finesse missen, en gedomineerd worden door de kracht van cabernet sauvignon of de rondheid van merlot. Cabernet franc voegt aromatische subtiliteit en frisse zuren toe. Men vergeet ook wel eens dat zij eigenlijk de originele cabernet-druif is. De beroemde cabernet sauvignon is er slechts een nakomeling van. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat cabernet sauvignon een kruising is tussen cabernet franc en sauvignon blanc.

Wat men ook wel eens over het hoofd ziet, is dat cabernet franc de hoofdrol speelt in een van de absolute topwijnen in Bordeaux: Château Cheval Blanc, mede-eigendom van de familie van Albert Frère. Het kasteel geeft niet graag percentages vrij, maar men gaat er algemeen van uit dat ongeveer 2/3 cabernet franc is, en 1/3 merlot. Dat levert geen wijn op met de kracht en structuur van een Haut-Médoc, maar Cheval-Blanc wordt alom geprezen om zijn elegantie en zijdeachtige textuur, en - na verloop van tijd - zijn buitengewoon fijne tertiaire aroma's van wild, humus en boerenerf.

Je kan de rode Loirewijnen - volledig van cabernet franc gemaakt - natuurlijk niet met Cheval Blanc vergelijken. Maar na flesrijping vertonen ze ook die verrassende combinatie van aristocratische finesse en aroma's van het terroir. De bekendste namen zijn Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil en St-Nicolas-de-Bourgueil. (Opgelet: in de Loirestreek wordt cabernet franc soms ook "breton" genoemd.)

Een uitdaging voor de Loire is het klimaat. De streek ligt zo'n 300 kilometer noordelijker dan Bordeaux, en als de cabernet franc niet voldoende zon krijgt, worden de wijnen gekenmerkt door groene en grassige aroma's, door velen omschreven als "groene paprika". Bovendien is in de Parijse brasserieën de onbegrijpelijke gewoonte ontstaan (nadien overgewaaid naar hier) om rode Loirewijn ijsgekoeld te serveren. Daardoor worden de zuren en onrijpe tannines nog versterkt. Maar als een rode Loirewijn van een goed jaar op een normale temperatuur wordt gedronken, dan kan hij een verrukkelijke belevenis zijn. Hij kan trouwens goed verouderen, en dan toont de cabernet franc voluit zijn nobele aard.

Een voordeel van het noordelijke klimaat is dat het alcoholgehalte van de Loirewijnen relatief laag blijft, wat ze fris en licht verteerbaar maakt. Het gaat hier om subtiliteit, schakering en verfijning, eerder dan om kracht en concentratie.

Het is ook een streek waar de biologische en biodynamische wijncultuur volop ingang heeft gevonden. Steeds meer wijnbouwers zijn ervan overtuigd dat die noodzakelijk is om de typiciteit van het terroir te benadrukken, in plaats van de Bordeauxtradities na te bootsen.

Dat werd bijzonder duidelijk toen we in een masterclass over Chinon de verschillende "lieu-dits" met elkaar konden vergelijken: specifieke terroirs die de wijnbouwer op het etiket kan vermelden. Van de lieu-dit Vindoux proefden we wijnen van Domaine de la Grand'Maison en Château de la Bonnelière. Van Les Picasses: Domaine des Frères en Château de Coulaine. La Pointevinière: L'Arpenty en Domaine Hérault. Les Boulaies: Domaine Angelliaume en Domaine Pierre Sourdais. Les Puys: Wilfrid Rousse en Béatrice en Pascal Lambert. La Croix Boissée: Domaine de Bel Air en Bernard Baudry.

Stuk voor stuk wijnen met een eigen identiteit, terwijl ze nochtans uit hetzelfde wijndorp afkomstig zijn.

Andere goede rode wijnen van cabernet franc die we proefden:

- Anjou: Domaine le Fief Noir, Domaine Bois Mozé, Domaine Sauveroy, Domaine de Bablut, Domaine de la Renière, Domaine de l'Enchantoir, Montgilet, Famille Denis, Château de Passavant, Château Soucherie, Domaine de la Petite Roche

- Saumur: Isabelle Suire, Manoir de la Tête Rouge,

- Saumur-Champigny: Le Petit Saint-Vincent, Clos des Cordeliers,

- Bourgueil: Domaine du Petit Bondieu, Domaine Nau

- Saint-Nicolas-de-Bourgueil: Clos des Quarterons, Domaine de la Cotelleraie


FOTO: InterLoire, vinsdeloire.fr

 

 

Invoerders:
Châteaux Vini ( Ternat )
De Kok ( Lier )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Kwaliteitswijnen Boutelegier ( Assebroek )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )