Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Blind proeven, ook moeilijk voor kenners

wijnnieuws

Blind proeven, ook moeilijk voor kenners

Tijdens het Wereldkampioenschap voor Sommeliers, dit jaar in Parijs, werd ik weer eens gerustgesteld: zelfs professionele sommeliers aan de wereldtop hebben het moeilijk om blind te raden welke wijnen ze proeven. Ach, eigenlijk wist ik dat al, ik heb zelfs blindproeverijen meegemaakt waarin een wijnmaker zijn eigen wijn niet herkende. Maar als wijnliefhebber heb je af en toe de bevestiging nodig dat je heus niet de enige bent die een wijn niet zomaar blind kan herkennen.

Na veel ervaring in dit moeilijke domein is mijn conclusie dat de kans dat iemand daarin slaagt, bijzonder klein is. Dat de druif wordt geraden, dat gebeurt wel vaker (als de wijn werd gemaakt van meerdere druiven, is het al een stuk moeilijker). Dat daarbij het land of de streek wordt geraden, dat kan ik ook nog geloven (al kan het net zo goed een toevalstreffer zijn). Maar dat een proever na enkele uitgespuwde slokken, vanuit de hele wijnwereld met zijn honderdduizenden domeinen en miljoenen wijnen, patsboem die ene specifieke wijn herkent uit dat ene specifieke domein, en er ook nog eens het oogstjaar bij vermeldt: nee, in dat sprookje geloof ik niet meer. En toch blijft men het blind herkennen van wijnen als de ultieme test van wijnkennis beschouwen.

Zelf ben ik een aanhanger van de realistischer trechtermethode. Daarbij krijg je als blindproever regelmatig feedback van de persoon die weet om welke wijn het gaat, waardoor je onderweg dus enig houvast verwerft, en niet blijft ronddolen in de twijfel. Meestal begin je dan met het raden van de druif (of druiven). Eens je daarover zekerheid hebt, probeer je de wijn geografisch thuis te brengen. Is het een wijn uit Europa? Het antwoord is ja of nee. Dan proef je verder: een Franse wijn? Ja of nee. Uit een zuidelijke regio? Ja of nee. En zo gaat dat verder, waardoor je als proever dieper en dieper in de trechter vordert, en uiteindelijk in de juiste streek, en - wie weet - zelfs in het juiste domein terecht komt.

Maar waar is dat blind herkennen van wijnen eigenlijk nuttig voor, behalve dat het je status van wijnkenner kan verhogen of net de dieperik insturen? Het blind beoordelen van wijnen vind ik veel nuttiger. Want als je niet meer beïnvloed bent door wat er op de fles staat, kan plots blijken dat wijnen met een grote naam en reputatie minder lovend beoordeeld worden dan goedkopere collega's.

Dat zoveel peperdure flessen door de mand vallen als hun etiket niet meer zichtbaar is: alleen al daarom houd ik ervan wijnen blind te proeven.  

 

 

 

 

toegevoegd op 30.04.2023