Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hoe belangrijk is de jaargang voor champagne?

wijnnieuws

Hoe belangrijk is de jaargang voor champagne?

 

Dat voor wijnen de jaargang belangrijk is, wist u al: in zonniger jaren worden de druiven beter rijp, wat de wijn beter maakt. Maar waarom wordt de jaargang dan zo zelden vermeld op champagne, ten slotte ook een wijn?

Voor deze schuimwijn uit het noorden van Frankrijk is de jaargang minder belangrijk. De "méthode champenoise" laat immers toe om hem aan te zoeten, enerzijds met suiker om de tweede gisting in de fles op gang te brengen, anderzijds met likeur om de zuurheid van onrijpe druiven te compenseren. Daarnaast is champagne bij uitstek een merkwijn. En merken willen doorlopend hetzelfde product aanbieden. Vandaar dat champagnehuizen wijnen uit verschillende jaargangen bewaren, die aan een bepaalde jaargang toegevoegd worden om altijd min of meer hetzelfde smaakprofiel te bekomen.

Toch zie je ook wel eens een jaargang op een champagnefles. Een "millésimé" wordt dat genoemd: een champagne met druiven uit één enkel oogstjaar. Die wordt alleen gemaakt in zonnige jaren waarin de druiven mooi rijp zijn geworden, en rijpt langer in de krijtkelders. Een millésimé is dan ook altijd duurder.

En zoals automerken hun topmodellen in de etalage zetten, zo worden deze millésimés gretig uitgespeeld in de marketing van champagnehuizen. Zo lanceerde het huis Ruinart in volle coronacrisis haar cuvée Dom Ruinart van 2009 door een virtuele persconferentie, waarbij de journalisten een vooraf opgestuurde fles konden proeven. Er werd een Amerikaanse advertentie getoond over de lancering van de jaargang 1959. "Forgive us, America, for sending you only 1.300 cases of our best", luidde de titel. Waarna werd uitgelegd waarom er maar zo weinig kisten van waren: "omdat hij alleen in de beste jaren met de rijpste druiven wordt gemaakt". Schaarste als marketingwapen: toen al.

Champagnehuizen zoeken altijd naar nieuwe manieren om het verschil te maken met hun concurrenten. Mevrouw Bollinger van het gelijknamige huis bedacht in 1967 het concept "R.D." voor millésimés: dit jaar werd de R.D. 2007 gelanceerd. Die afkorting staat voor "Récemment Dégorgé", recent ontgist, of in mensentaal: ontdaan van zijn bezinksel. Door draaien en keren van de fles wordt dat bezinksel geleidelijk naar de flessenhals gebracht, waar het bevroren en dan verwijderd wordt. Bollinger was het eerste champagnehuis dat deze belangrijke einddatum van het productieproces op de fles zette. Op de R.D. 2007 lees ik: "Dégorgé le 10 juillet 2020". Ik wed dat we ons dat jaar nog langer zullen herinneren dan het oogstjaar.


10 betaalbare champagnes met oogstjaar: geproefd en goedgekeurd

Wij zochten voor u champagnes met oogstjaar die onder de kaap van 50 euro blijven; ze werden hieronder gerangschikt volgens de prijs.


1. Adam Jaeger Blanc de Blancs 2010 - € 24,98 - magnuswijnen.be
Twee kleine historische champagnehuizen, Adam en Jaeger, voegden zich in 1995 samen om nog betere kwaliteit te kunnen brengen.

2. Baron Albert La Préférence 2014 - € 27,85 - axybel.be
Succesvol familiebedrijf, gerund door drie zussen van de derde generatie, uit de Vallée de la Marne ter hoogte van de champagnehoofdstad Epernay.

3. Michel Henriet Grand Cru 2013 - € 31,98 - topwijnen.be
Familiehuis met een geschiedenis die teruggaat tot 1850 toen Arthémise Henriet zijn eerste wijngaard aanplantte; nu beheerd door zijn achterkleindochter Magali.

4. Saint-Germain-de-Crayes Blanc de Blancs 2009 - € 31,99 - chxvini.be
Ooit de huischampagne van het driesterrenrestaurant De Karmeliet: verfijnd, zacht en evenwichtig, met minerale toetsen van de krijtbodem. 

5. Herbert Beaufort Extra-Brut 2016 / Brut 2012 - € 37,25 / 39,50 - topwijnen.be
De familie Beaufort uit het bekende champagnedorp Bouzy maakt hier reeds champagne sinds bijna honderd jaar. 

6. Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Vintage 2013 - € 39,99 - dulst.be
Sinds 1932 bevindt dit familiedomein zich in de befaamde Côte des Blancs, de champagnestreek gekend voor de kwaliteit van haar chardonnay.

7. Drappier Extra-Brut 2015 - € 42,50 - wijnen-dekok.com
Een van de grootste familiedomeinen in Champagne, gelegen in de meest zuidelijke champagnestreek Côte des Bar, waar vooral de pinot noir makkelijker rijpt.  

8. Castelnau Blanc de Blancs 2006 - € 44,99 - chxvini.be
Deze uitstekende coöperatie in Reims verenigt kleine champagneboeren die samen 900 hectare wijngaard bewerken; deze 2006 rijpte liefst 12 jaar in de kelders.

9. Vazart-Coquaert Grand Bouquet Blanc de Blancs Extra-Brut 2013 - € 45,40 - wijnhuisvandenbulcke.be
Prachtige terroirchampagne van een derde-generatie-familiedomein: afkomstig van de beste grand cru-percelen, weinig aangezoet, fris, strak en geschakeerd.

10. Boizel Grand Vintage 2009 - € 48,35 (giftbox incl.) - dulst.be
Veelgelauwerd familiaal champagnehuis sinds 1834, gelegen in de beroemde avenue de Champagne in Epernay, en nog altijd in handen van de familie Boizel.

 

Blanc de blancs =  champagne van alleen chardonnay (wit van witte druiven), fijner en eleganter dan de mix van witte en blauwe druiven

Grand cru = benaming voor beter gelegen wijngaarden

Extra-Brut = minder aangezoet en strakker van stijl dan brut

 

 

 
toegevoegd op 09.01.2022