Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Klinken op de Beste Sommelier van België

wijnnieuws

Klinken op de Beste Sommelier van België

Na de schrapping van de editie van vorig jaar, werd dit jaar dan toch de titel van Beste Sommelier van België 2021 uitgereikt. En de winnaar is Dries Corneillie (27) van restaurant De Jonkman in Brugge.
 

Vroeger waren er in ons land twee sommelierwedstrijden, omdat zowel de Vlaamse als de Belgische beroepsvereniging voor sommeliers elk haar eigen wedstrijd wilde. In 2013 sloegen ze de handen in elkaar, en sindsdien is er nog maar één wedstrijd. En dus ook maar één Beste Sommelier.

"En dit is de enige echte officiële sommelierwedstrijd in ons land", benadrukt Kris Lismont, voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde, "Er worden ook commerciële sommelierwedstrijden georganiseerd, maar de onze is de enige die de winnaar in staat stelt om deel te nemen aan het Europese en wereldkampioenschap."

In de vorige editie, die van 2019, won Gianluca di Taranto, toen nog sommelier bij The Jane, vandaag hoofdsommelier van de restaurants en hotels van Marc Coucke. Na selectieproeven en halve finales traden gisteren drie finalisten in het strijdperk om hem op te volgen. Twee daarvan waren al gekend, beide uit een tweesterrenrestaurant: Dries Corneillie van De Jonkman in Brugge en Stéphane Dardenne van L'Air du Temps in Liernu. Maar eerst moest gestreden worden om de derde finaleplaats, omdat drie sommeliers in de halve finales ex aequo geëindigd waren: Trésor Vets van The Jane in Antwerpen (die de eerste finalist van Afrikaanse afkomst kon worden), Charlotte Crul van Cuines33 in Knokke (die de eerste vrouwelijke winnaar kon worden) en Maxim Sanzot van Racines in Floreffe (met zijn 22 jaar een van de jongste deelnemers). Na een korte maar toch pittige reeks proeven werd Trésor Vets als derde finalist aangeduid.  

Op naar de echte finale dan. De drie finalisten legden een reeks mondelinge en praktische proeven af voor een jury van professionals (waaronder enkele vorige Beste Sommeliers), maar ook voor een live publiek in de zaal èn via streaming, wat de zenuwen nog meer op de proef stelde. Dit jaar moesten ze de complexe wereld van de sherry toelichten in het Engels, de best passende drank voorstellen bij Aziatische gerechten, een wijn blind proeven en bespreken, een wijn karaferen en serveren binnen een krappe timing, brandy en whisky serveren en een sigaar aansteken volgens de regels van de kunst, en tien Belgische dranken op de juiste plek van een landkaart situeren.

De jury oordeelde niet alleen over de objectieve kennis van de finalisten, maar ook over hun psychologische vaardigheden. "Die worden alsmaar belangrijker in ons beroep", zei Pieter Verheyde, ex-sommelier van Hof van Cleve en voormalig winnaar van deze wedstrijd. Uiteindelijk werd Dries Corneillie als Beste Sommelier van België 2021 uitgeroepen. Bijgevolg maakt hij kans om ons land volgend jaar al te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Frankrijk, georganiseerd door de internationale sommeliersgilde waarvan sinds kort een Belg, William Wouters, de voorzitter is. "Een nieuw bewijs van de kwaliteit van onze sommeliers die ook internationaal erkend wordt", aldus nog Kris Lismont.


Wie is de nieuwe Beste Sommelier van België?

Dries Corneillie (27)

Dries Corneillie werd opgeleid aan de hotelscholen Ter Duinen in Koksijde en Ter Groene Poorte in Brugge. Na een leerperiode in enkele West-Vlaamse restaurants, startte hij zijn loopbaan in restaurant Hertog Jan (drie sterren) waar hij al na een jaar de hoofdsommelier werd. Na zes jaar vertrok hij naar restaurant Boury in Roeselare (twee sterren), vandaag is hij de sommelier van restaurant De Jonkman in Brugge (twee sterren). In 2018 en 2019 eindigde hij in deze wedstrijd telkens op de tweede plaats. Dat hij nu de winnaar werd, is dan ook geen verrassing: er is een historiek van sommeliers die tweede werden en het daaropvolgende jaar als eerste eindigden.

Corneillie vindt vooral de "mix tussen geschiedenis, cultuur, geologie en geografie" interessant in wijn: "Je kan er eindeloos over bijleren." Qua voorkeur pint hij zich niet vast op een land of een druif: "Ik hou van wijnen die hun natuurlijke omgeving reflecteren, wijnen dus die niet 'gemaakt' worden in de wijnkelder."

Wat vindt hij de belangrijkste eigenschap van een sommelier? "Niet vooringenomen zijn en goed kunnen inschatten wat de klant wil. En - een aspect dat vaak vergeten wordt - goed kunnen tellen en rekenen want de wijnkelder is een belangrijke investering voor een restaurant."

De klimaatopwarming ziet hij als de belangrijkste trend vandaag: "Plekken waar vijftien jaar geleden geen wijnstok stond, worden nu volop aangeplant. België is daar een voorbeeld van."

Naast zijn job als sommelier richtte Corneillie vorig jaar een invoerzaak op met Benoît Couderé, ook een vroegere winnnaar van deze wedstrijd. "Maar natuurlijk verkoop ik niet alleen mijn eigen wijnen in De Jonkman, ik heb er zo'n veertigtal wijnleveranciers zodat ik een breed gamma kan aanbieden aan de klanten."

 

 
toegevoegd op 24.10.2021