Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Crémant geproefd en goedgekeurd

wijnnieuws

Crémant geproefd en goedgekeurd

Wat is crémant?

Crémant is de benaming voor Franse schuimwijn die volgens dezelfde methode wordt gemaakt als champagne, maar buiten de regio Champagne. Vandaar dat de beschermde benaming "champagne" niet vermeld mag worden. De term "crémant" kan aan "crème" doen denken, en dus aan iets zoets, maar dat is niet zo. Crémant kan, net zoals champagne, zowel droog (brut), halfzoet (demi-sec) als zoet (doux) zijn. Er bestaat ook, net zoals in Champagne, rosé crémant.

Champagnemethode

De beste methode om van witte (of rosé) wijn een schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Maar ook die term is beschermd en wordt op de flessen crémant vervangen door méthode traditionnelle. Die methode bestaat erin om aan witte wijn in de fles suiker en gist toe te voegen, waardoor een tweede gisting ontstaat. Daardoor worden koolzuurbubbels gevormd, die in de fles gevangen blijven. De crémant blijft dan minimum negen maanden liggen op zijn gistrest, waardoor de smaak en textuur verbeteren. Uiteindelijk wordt de gistrest verwijderd, en krijgt de crémant zijn definitieve kurk na toevoeging van wat zoete likeur. Het is de hoeveelheid van deze likeur die bepaalt hoe droog of zoet de crémant zal zijn.

Verschil met champagne

Het verschil tussen crémant en champagne zit vooral in de gebruikte druiven. Om te beginnen komen die niet uit de befaamde krijtbodem van Champagne, maar ook de druivenrassen zijn niet altijd dezelfde. In Champagne wordt hoofdzakelijk pinot noir, pinot meunier en chardonnay geteeld, terwijl voor een crémant ook andere druiven gebruikt worden, afhankelijk van de streek waaruit hij afkomstig is.
Een ander verschil is dat crémant goedkoper is dan champagne. Maar een crémant die door een goed wijndomein werd gemaakt, kan beter zijn dan een champagne die uit een industriële fabriek komt.

Opgelet

Niet alle schuimwijnen buiten Champagne worden volgens de champagnemethode gemaakt. Als méthode traditionnelle niet op het etiket staat, werd waarschijnlijk een andere methode gebruikt, die een minder kwalitatieve schuimwijn oplevert.

 
Geproefd en goedgekeurd

- Crémant de Loire, Caves de Loire à Brissac - € 9,98 - magnuswijnen.be. Goed gemaakte, evenwichtige schuimwijn met frisse aanzet, breed schuimende mousse en een puntje zoet in de afdronk; zeer verdienstelijk voor deze prijs.

- Crémant de Limoux, Domaine J. Laurens - vanaf € 12,98 - magnuswijnen.be. Mooi uitgebalanceerde en fruitgedreven rosé crémant van de champagnedruiven pinot noir en chardonnay, aangevuld met de Loiredruif chenin blanc; bestaat ook in wit.

- Crémant de Bourgogne, Picamelot - vanaf € 15,50 - start2taste.be. Dit is zonder twijfel een van de beste producenten van crémant in Bourgogne; de kwaliteit evenaart die van champagne tegen een beduidend lagere prijs.

- Crémant de Loire, Château Pierre Bise - € 19,65 - vinetiq.eu. Een van de topdomeinen uit de Loirestreek produceert ook deze uitmuntende crémant van 100% chenin blanc, rijk van stijl, maar met voldoende fraîcheur ter compensatie.  

 

 

 

 

 

Invoerders:
Magnus ( Kontich )
Start2Taste ( Waregem )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
toegevoegd op 23.02.2021