Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

In welke wijnstreek vind je de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit?

wijnnieuws

In welke wijnstreek vind je de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit?

In het algemeen kan je stellen: hoe beroemder een wijnstreek is, hoe moeilijker het wordt om er wijnen te vinden met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Beroemdheid - vaak gegrond op het verleden en niet noodzakelijk op het heden - stimuleert immers de vraag, wat op zijn beurt leidt tot hogere prijzen. En soms tot wijnbouwers die lui worden omdat alleen al het imago van hun streek doet verkopen.

Een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit vind je doorgaans in minder beroemde streken. Die bijvoorbeeld een bedenkelijke reputatie meeslepen vanuit het verleden, terwijl hun wijnen vandaag wel in kwaliteit zijn gestegen. Zoals de Ventoux, een Zuid-Franse wijnregio tussen de Rhônevallei en de Provence.

Twintig jaar geleden verkochten hier haast alle bezitters van wijngaarden hun druiven aan coöperaties, die er in massale hoeveelheden wijn van maakten tegen bodemprijzen. Vandaag zijn er 120 familiale domeinen die van hun druiven zelf wijn maken en daarbij verrassend goede kwaliteit leveren. Net zoals de 15 overgebleven coöperaties die ook resoluut voor kwaliteit hebben gekozen. Maar door het vroegere imago van de streek kan of durft men daar geen overeenkomstige prijs voor te vragen. Heel wat Ventouxwijnen kosten dan ook minder dan 10 euro per fles. Een koopje voor wijnen die zuiderse rondheid en volheid combineren met finesse en elegantie, zodat ze nooit zwaar en alcoholisch overkomen.

Het geheim achter die combinatie is de indrukwekkende berg van deze streek, die iedereen kent van de meest heroïsche rit in de Ronde van Frankrijk: de Mont Ventoux. Het is deze berg van 1.912 meter hoog die koele lucht naar de wijngaarden stuurt, zodat de druiven hier lang en langzaam rijpen en het vuur van de zon in toom wordt gehouden. Vandaar dat zelfs de witte wijnen (slechts 4% van de productie) hier zo verfrissend en expressief zijn.

Om het imago van hun appellatie te verbeteren, hebben de wijnbouwers reeds beslist om de vroegere benaming "Côtes du Ventoux" te veranderen naar "Ventoux". Op die manier hopen ze op een kwalitatievere associatie met appellaties als Vacqueyras en Gigondas. Daarnaast heeft Ventoux door haar ligging een wat onduidelijke identiteit: officieel maakt ze deel uit van de Rhônevallei, geografisch behoort ze tot de Provence. Men is er nog altijd niet uit welke associatie de beste zou zijn.

Ach, uiteindelijk is er maar één factor die het imago van Ventoux zal verbeteren: de kwaliteit in de fles. Alleen moet het publiek dat nog te weten komen. U bent alvast op de hoogte. 

 

Uitstekende domeinen in Ventoux: Domaine des Anges (cavesdefrance.be), Domaine de Fondrèche (wijnen-dekok.com en magnuswijnen.be), La Ferme St-Pierre en La Martinelle (wijnen-dekok.com), Domaine Arnoux (wijnmakelaarsunie.be).

 

 

 

 

Invoerders:
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
De Kok ( Lier )
Magnus ( Kontich )
toegevoegd op 14.01.2017