Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Oost-Europese wijnen en bubbels te proeven

09 december 2018

Oost-Europese wijnen en bubbels te proeven


Degustatie van Oost-Europese wijnen & bubbels bij Roi des Rois op zondag 9 december van 11u-18u
 

Wie is Emanuel Van Melkebeke?

In 1996 nam Emanuel Van Melkebeke als student in voedingsleer deel aan een uitwisselingsproject tussen de Universiteit van Gent en die van Boedapest. Voor zijn thesis verdiepte hij zich in de Hongaarse wijnbouw, en bouwde daardoor een netwerk van contacten op. Na het behalen van zijn diploma ging hij terug naar Hongarije en bleef er vier jaar. Tijd genoeg om de Hongaarse wijnwereld grondig te leren kennen.
Nadien was het moment gekomen om zijn ervaring met de Belgische wijnliefhebbers te delen: hij richtte een invoerzaak op onder de naam Roi des Rois, volledig in het teken van de Hongaarse wijnen. Daarbij richt hij zich op kleinere familiebedrijven en op wijnen van lokale druivenrassen. "Hongarije is een fascinerend wijnland", zegt hij, "De wijnbouw bestaat er al meer dan tweeduizend jaar en is enorm gevarieerd. Dat beseffen we hier in het westen nog te weinig."
Naast Hongaarse wijnen voert Emanuel ook wilde paddenstoelen en truffels in, die hij levert aan de top van onze Belgische gastronomie.

De rijke wijncultuur van Hongarije

Als wijnland is Hongarije vooral bekend om zijn zoete tokaj. Dat gebeurde hier al twee eeuwen vòòr men dat ook in Sauternes begon te doen.
Maar Hongarije heeft meer dan zoete wijn. Het land ligt naast Oostenrijk, en het is dan ook niet verwonderlijk dat druiven die in Oostenrijk goed gedijen, dat ook in Hongarije doen, zoals chardonnay, pinot noir en blaufränkisch (in Hongarije bekend als kékfrankos). Er worden ook heel wat autochtone druivenrassen geteeld, vaak met tongbrekende namen als hárslevelű, királyleányka en kéknyelű, wat commercieel niet bepaald een voordeel is. Witte Hongaarse wijnen bestrijken het hele palet van fris en licht naar rijk en mondvullend. De rode kunnen licht en soepel zijn, maar ook donker, vol en kruidig.

Tokaj, de trots van Hongarije

Net zoals de zoete wijnen van Sauternes, wordt Hongaarse tokaj gemaakt van druiven die aangetast worden door een goedaardige schimmel die "nobele rotting" veroorzaakt, waardoor de suikerconcentratie verhoogt. Tokaj slaat op het gelijknamige stadje in het noordoosten, niet op de druif. De wijn wordt doorgaans van drie druiven gemaakt, met als belangrijkste de furmint.
Vòòr Hongarije communistisch werd in 1949, werd tokaj als een van de allerbeste wijnen van Europa beschouwd. Vandaar dat Spaanse en Franse topdomeinen, en zelfs een verzekeringsgroep als Axa, geïnvesteerd hebben in tokaj-wijngaarden, toen die na het communisme te koop werden aangeboden. Andere wijngaarden werden aan de oorspronkelijke historische eigenaars teruggegeven.
Omdat de markt voor zoete wijn kleiner wordt, worden er in Tokaj nu steeds meer droge witte wijnen gemaakt. De zoete herken je doordat er Tokaj Aszú op de fles staat. Soms zie je op Hongaarse etiketten ook "Tokaji" staan (met een i achteraan). Dit is een adjectief dat "afkomstig van Tokaj" betekent.

 





Invoerder
Roi des Rois
Wellingstraat 12
9070 Heusden
tel. 0472/76.92.79

 



Zoek



2024