Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijninvoerder Slow Wine

Slow Wine

Een prachtige collectie natuurlijke wijnen uit ItaliŽ

Olga Haveman werkte in de gezondheidszorg maar besloot een tweede leven te beginnen in het teken van haar passie voor wijn. Ze wilde dat vanuit haar overtuiging doen, met aandacht voor gezondheid en voor eerlijke handel. Haar zoon Elias, pas afgestudeerd, stapt mee in het project. Ze volgen een opleiding tot sommelier, richten een invoerzaak op, en kiezen resoluut voor één wijnland en één wijnfilosofie:  natuurlijke wijnen uit Italië. 

"Natuurlijke wijnen" is een verzamelnaam geworden voor wijnen die op een zo natuurlijke mogelijke manier gemaakt worden: zonder chemische troep in de wijngaard, en zonder artificiële additieven in de wijnkelder. Daarbij worden druiven en wijn de nodige tijd en rust gegund om aan complexiteit en aromatische expressie te winnen: de wijnmaker begeleidt het hele proces van druif tot wijn, maar versnelt het niet en intervenieert zo weinig mogelijk. Vandaar dat Olga en Elias kozen voor de term "slow wine", naar analogie van de "slow food"-beweging die in Italië ontstond en een reactie was op industriële voeding die het contact met de natuur is verloren. "Alleen met die wijnen kunnen we ons verzoenen", zegt Olga, "Wijnen die een uitdrukking zijn van de mens die ze maakt en de plek waar ze gemaakt zijn."

Olga en Elias nemen hun filosofie niet licht op, ze gaan op zoek in alle wijnstreken van Italië, proeven en praten met wijnbouwers, en stellen langzaam maar zeker een catalogus samen die liefhebbers van natuurlijke wijnen doet dromen. Ook sommeliers van gerenommeerde restaurants merken algauw de aandacht voor kwaliteit van deze invoerzaak op. Met vierduizend wijnhandelaars in België is het project van Olga en Elias geen evidente opdracht. Maar met hun overtuiging en focus maken ze wel het verschil.


De 10 geboden van Slow Wine:
1. De wijnmakers zijn relatief kleine, onafhankelijke wijnproducenten.
2. De wijnmaker heeft de intentie om natuurlijke wijn te maken en is bereid daarin risico te nemen.
3. De maker van natuurlijke wijn teelt het liefst zelf zijn eigen druiven.
4. De druivenrassen die worden gebruikt zijn vooral inheemse soorten, de lokale variëteiten in een bepaalde regio.
5. De handgeplukte biologische druiven die gebruikt worden, komen uit wijngaarden waar geen kunstmatig gemaakte chemische stoffen zoals onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
6. De wijnmaker volgt het natuurlijke beloop in het maken van de wijn. In het proces van wijnmaken worden geen middelen toegevoegd die de kleur, geur of smaak corrigeren.
7. Als sulfiet wordt gebruikt om te conserveren, dan is dat alleen op het moment van bottelen en slechts in een minimale dosis.
8. De gisting start spontaan met natuurlijke gistcellen die van nature op de druif zitten.
9. De wijnen zijn over het algemeen niet gefilterd of geklaard.
10. De wijnen zijn een uitdrukking van de maker van de wijn, weerspiegelen het terroir, de culturele context en traditie.Gegevens
Slow Wine
Bovenstraat 76
3770 Kanne (Riemst)
tel. 012/45 74 25 of 0468/18 94 93
olga@slow-wine.net
www.slow-wine.net