Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten

Algemeen: kruiden en wijn


Omdat met kruiden meestal zuinig en gedoseerd wordt omgesprongen, zullen zij zelden de aanleiding zijn om de wijnkeuze aan te passen.
Bovendien wordt het smaakprofiel van een kruid meestal gekozen op basis van het smaakprofiel van een gerecht.
Wat verklaart waarom het smaakprofiel van de wijnen daar ook mooi bij aansluit.

(1) Groen, pittig, fris, vers (munt, peterselie, bieslook ...)

Lichte wijnen.
In wit: sauvignon blanc, pinot blanc, riesling "kabinett"
In rood: gamay, jonge pinot noir, jonge cabernet franc, zweigelt (Oostenrijk)

(2) Zuiders, droog, aromatisch (rozemarijn, tijm, oregano...)

Rondere en vollere wijnen.
In wit: chenin blanc, pinot gris, jonge chardonnay
In rood: blaufränkisch (Oostenrijk), carmenère (Chili), Côtes du Rhône Villages.

(3) Exotisch, expessief, pikant (curry, koriander, kurkuma, peper ...)
Volle en krachtige wijnen.
In wit: chardonnay, viognier, verdicchio
In rood: cabernet sauvignon/merlot, sangiovese, tempranillo, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, shiraz uit Australië