Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Boekenhoutskloof

wijntips

Boekenhoutskloof

Zuid-Afrika

Toen enkele jonge ondernemers, waaronder de huidige wijnmaker Marc Kent (foto), het domein Boekenhoutskloof overnamen in 1993, onderging dit historische domein (opgericht in 1776) een transformatie. Niet alleen werd het gamma uitgebreid en werden de wijnen stelselmatig beter, de nieuwe eigenaars (met een achtergrond in de reclamewereld) hadden ook frisse en vernieuwende ideeën op het vlak van branding en marketing.
Naast het gamma onder de domeinnaam Boekenhoutskloof is er ook een reeks instapwijnen onder de naam Porcupine Ridge. Het grootste succes, wereldwijd, kende Boekenhoutskloof met haar wijn "The Chocolate Block", een toegankelijke, volle, smakelijke blend van syrah en grenache (voor 80 à 85%) met cabernet sauvignon, cinsault en viognier (voor 15 à 20%).

In 2010 kochten Marc Kent en zijn vennoten in Swartland, een minder bekende wijnregio ten noorden van Stellenbosch, de wijngaard Porseleinberg. Die heeft zijn naam niet gestolen want hij is effectief bovenop die berg gelegen, op een ondergrond van leisteen. Een koel terroir dus, en dat proef je in deze wijn van syrah (shiraz).
De aroma's zijn mooi gedefinieerd, de minerale en aardse tonen zijn schitterend verweven in het rijpe fruit. De operationele wijnmaker van het domein, Callie Louw, zweert het gebruik van eikenhouten barriques af, hij gebruikt alleen beton en grote houten foeders. Voor deze wijn heeft hij de steeltjes van de druiventrossen mee vergist. Dat draagt bij tot de structuur en complexiteit van de wijn.
Porseleinberg is onmiskenbaar een wijn in Europese stijl, je kan hem nog het best vergelijken met een Cornas uit de noordelijke Rhônevallei. Hij is ongetwijfeld geschikt voor verdere rijping in de fles.

Porseleinberg is een wijn die Swartland nog nadrukkelijker op de kaart zal zetten dan reeds het geval is. In deze wijnregio, waar vroeger maar één coöperatie actief was, brak vijftien jaar geleden de zogeheten "Swartland Revolution" uit. Jonge wijnmakers met nieuwe ideeën kwamen er zich vestigen omdat zij in deze regio potentieel zagen om terroirwijnen te maken. Nu wordt het erkend als een van de boeiendste wijnregio's van Zuid-Afrika.


Invoerders:
De Kok ( Lier )
Gegevens domein
Boekenhoutskloof