Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Domaine du Pégau

wijntips

Domaine du Pégau

Frankrijk , Rhône

De beroemdste appellatie van het Franse zuiden had lange tijd een wat oubollig imago. Maar een nieuwe generatie zette Châteauneuf-du-Pape weer op de wereldwijnkaart.
Vriend en vijand erkennen dat het de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker is, die Châteauneuf-du-Pape "herontdekte" en de wijnbouwers aanmoedigde om het potentieel van hun terroir beter te benutten.
"Hij heeft onze streek terug aanzien gegeven in de wereld", zei Michel Blanc mij, de directeur van de plaatselijke federatie van wijnbouwers, "En daaruit putte de nieuwe generatie moed om het domein van hun ouders en voorouders verder te zetten."

Sommige wijnbouwers van die nieuwe generatie stelden de wijntradities van de streek in vraag en probeerden nieuwe technieken uit. Zo werden de vele verschillende druivensoorten in Châteauneuf-du-Pape vaak door elkaar aangeplant en samen vergist: was het niet beter ze apart te vinifiëren en pas dan te vermengen? Werden de druiven niet beter helemaal of gedeeltelijk ontsteeld? Gaven kleine barriques betere resultaten dan grote foeders?
Op die manier ontstond een modernere wijnstijl, die een bepaald publiek van wijnliefhebbers meer aansprak. Maar die ook zijn tegenstanders had, wijnbouwers en wijnliefhebbers die het jammer vonden dat de traditionele wijnstijl verloren dreigde te gaan.

 Gelukkig gooide niet elke telg van de nieuwe generatie de erfenis van het verleden weg. Eén van hen is Laurence Féraud van het Domaine du Pégau (ongeveer 20 ha). Zij zet het prachtige, traditionele werk van haar vader voort en blijft trouw aan de delicate, complexe stijl van de wijnen (van overwegend grenache). De druiven worden niet ontsteeld, de wijnen rijpen in grote foeders van gebruikt hout in plaats van nieuwe eikenhouten vaten. . In zekere zin zet zij daarmee ook het werk voort van de legendarische wijnbouwer Henri Bonneau, want hij was de mentor van Laurences vader.

In plaats van radicale verandering heeft zij gekozen voor verfijning en verdieping. Zo verkocht zij bepaalde delen van de wijngaard om met dat geld andere en betere percelen te kopen. Ze zorgde ook voor meer orde en netheid in de wijnkelder, iets wat traditionele wijnmakers in deze streek wel eens minder belangrijk vonden. En de resultaten zijn schitterend.

Ik ontmoette Laurence Féraud zowel op haar domein als in België, tijdens een verticale degustatie van haar wijnen, georganiseerd door wijninvoerder De Kok uit Lier. Je zou het haar niet aangeven dat zij een van de beste wijndomeinen in Châteauneuf-du-Pape leidt. Ze is koket, schalks en met haar Provençaalse accent praat ze enthousiast en honderduit over haar werk en haar wijnen. Maar ze neemt haar taak bijzonder ernstig.

Bij elke degustatie van haar wijnen is het opmerkelijk dat zelfs in hete jaren, zoals 2003, de wijnen toch elegant voor de dag komen. Telkens weer slaagt zij erin om de vurige wijnstijl van deze zuiderse regio te verenigen met finesse en minerale fraîcheur. Die combinatie - de kracht van de zon en de frisheid van de aarde - is zeer zeldzaam. Met als uitschieter 2010, waar Laurence het voorlopige hoogtepunt van  haar kennis en talent bereikt, daarbij geholpen door een uitzonderlijk goede jaargang.

Laurence Féraud heeft nu ook een wijngaard gekocht vlakbij haar Domaine du Pégau, maar binnen de appellatie Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages. Daarmee kan zij haar gamma aanvullen met wijnen in lagere prijsklassen. Ik verwacht dat ook die wijnen de onmiskenbare klasse van Pégau zullen hebben.

 


Invoerders:
De Kok ( Lier )
Gegevens domein
Domaine du Pégau